publicat în: Arhivă

Imagini de la procesiunea din Ramnicu Valcea: Sfantul Antim Ivireanul

Manifestările dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, organizate în Arhiepiscopia Râmnicului în perioada 23-27 septembrie, au continuat şi joi, 26 septembrie, cu slujba Vecerniei cu Litie şi Procesiunea de Sfântul Antim Ivireanul.

De la orele 16,00 la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, au fost aduse Moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa Olteană și ale Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer.

Sfintele Moaşte au fost primite la intrarea în curtea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, însoţiţi de un sobor de preoţi, diaconi, monahi şi monahii. Alături de alesul sobor la acest eveniment au mai luat parte autorităţi locale, personalităţi ale vieţii culturale, elevi seminarişti şi numeroşi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea şi din împrejurimi.

Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul și ale Sfântului Antonie de la Iezer au fost purtate în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală, unde au fost aşezate la loc de cinste, spre închinare, în faţa Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, pe un loc special amenajat.

Cu acest prilej Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a ţinut câte un cuvânt de învăţătură, referitor vieţile celor doi Sfinţi şi a mulţumit înalţilor oaspeţi şi credincioşilor prezenţi pentru participarea la această sărbătoare închinată Sfântului Antim Ivireanul, Ocrotitorul Spiritual al Râmnicului.

Începând cu orele 17:00, în faţa Catedralei Arhiepiscopale, pe o scenă special amenajată, a fost săvârşită în cinstea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul Slujba Vecerniei cu Litie, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă a luat parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

După slujba Vecerniei a urmat Pelerinajul cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi cu racla cu Moaştele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer pe traseul: Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Prefectura Judeţului Vâlcea – Biserica „Sfântul Dumitru” – Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea (Troiţa SfântuluiIerarh Martir Antim Ivireanul) – Arhiepiscopie. Din soborul de ierarhi care a participat la procesiune au făcut parte: Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulciişi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În faţa Primăriei, unde se află Troiţa Sfântului Antim, după rugăciunea închinată Sfântului a urmat alocuţiunea viceprimarului Eduard Vârlan, iar Preasfinţitul Părinte Visarion a rostit un cuvânt dedicat prăznuirii Sfântului Martir Antim Ivireanul.

Participanţii la procesiune, preoţi, profesori, elevi seminarişti, liceeni şi credincioşi au purtat în mâini steaguri cu sfinţii ocrotitori ai Râmnicului, icoane cu Sfântul Antim Ivireanul şi torţe aprinse.

La întoarcerea din procesiune în faţa Catedralei Arhiepiscopale, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de binecuvântare mulţumind tuturor pentru participare.

După orele 21.00, credincioșii prezenți la această sfântă procesiune au avut ocazia să se închine la moaștele celor doi sfinți, și au putut participa la Taina Sfântului Maslu săvârșită de preoții catedralei, iar de la orele 24.00 la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ieromonahi de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului.