publicat în: Arhivă

500 de algerieni au mancat si au baut in public in timpul Ramadanului

Mai mult de 500 de algerieni au mâncat și am băut în public în timpul Ramadanului, ieri, în orasul “rebel” Tizi Ouzou, intr-o actiune colectiva de acest fel in premiera, pentru a marca libertatea lor de alegere in fața “islamizarii” țării. “Există un climat de teroare împotriva celor care nu tin postul” în timpul lunii musulmane a Ramadanului”, a declarat unul dintre acestia, pentru AFP, „Religia tine de domeniul privat”, a mai spus el, recunoscandu-si “tradiția musulmană”, chiar daca nu posteste.

Printre participanții la această acțiune se numără cetățeni neafiliați și activiști politici, mai ales berberi, care nu au ezitat să-si arboreze si drapelul propriu. Un student de 18 de ani, Lounes, a mers chiar mai departe, prin purtarea unui afis pe care scria: “Eu nu sunt arab. Nu sunt obligat sa fiu musulman”.

Orașul Tizi Ouzou a fost scena unor tulburări sângeroase, legate de pretențiile culturale și de identitatea celor din Kabylia, care se opun politicilor de arabizare impuse de guvern dupa proclamarea independenței.

Președintele Mișcării pentru Autonomia Kabyliei (MAK), Bouaziz Ait Chebib, a declarat, conform publicatiei La Croix: “Denunțam inchizitia autorităților”, “instrumentalizarea religiei” – aplaudandu-i pe protestatarii staționati în afara prefecturii, pe drumul principal al orașului cu aproximativ 150.000 de locuitori, fără nici un control aparent al forțelor de securitate. Acesta a mai anuntat ca evenimente similare sunt planificate, în prezent, în Bejaia și chiar si în Franța și Canada, unde locuiesc comunități mari de kabyli.

În timpul Ramadanului, musulmanilor li se interzice sa mânce, sa bea, sa fumeze și sa intretina relatii sexuale, intre răsăritul si apusul soarelui, restaurantele fiind deschise numai în hotelurile de lux, iar autoritățile, precum și reprezentantii religiosi, ii încurajează pe oameni sa respecte postul, „unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului”.