Hagia Elia din Istanbul: Bartolomeu I va redeschide Biserica, impotriva deciziei de demolare

Biserica Hagia Elia, care aparține rușilor albi din Turcia, este programata sa fie redeschisa pe data de 2 august, cu o ceremonie condusă de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Liturghia, în Biserica Haghia Elia, situata în cartierul Karaköy din Istanbul, va avea loc pentru prima dată din anul 1972, și va fi condusa de către Patriarhul Bartolomeu, care va sfinti mai intai biserica.

Biserica, aparținand emigranților ruși care au fugit de regimul bolșevic în anul 1921, este situata peste acoperișul unei structuri în care vietuiau călugări, un model arhitectural rar intalnit în Anatolia.

Aproximativ 100.000 de rusi albi locuiesc în Turcia, potrivit Asociatiei Fukaraperver PAE, acestia deținand trei biserici și o staretie, care este în prezent folosita drept clădire comercială in Istanbul.

Proprietățile aparțin Mănăstirii rusesti din Complexul Mănăstirea Ayanaroz. La slujba vor participa multi credinciosi, incercand sa se opuna, astfel, hotararii de demolare a bisericii

Biserica Sfantul Ilie se confruntă cu riscul de a fi demolata, în cazul în care hotararea de demolare, care este în prezent suspendata, ar urma sa fie pusa în aplicare. Decizia de demolare a fost luată ca parte a procesului de privatizare a Portului Salıpazarı din Istanbul, cunoscut si sub numele de proiectul Galataport, apartinand Organizației Maritime a Turciei. Renovarea bisericii presupune o cheltuiala de 100.000 de lire turcești.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.