Capela subterana ortodoxa a Pogorarii Sfantului Duh, din Muntele Sionului, revendicata de extremisti

In urma cu cateva zile, elevii Seminarului patriarhal situat pe Muntele Sionului, din Ierusalim, a constatat că persoane necunoscute au pătruns prin efractie în capela subterana cu hramul Pogorarii Sfantului Duh, și au lasat inauntru cateva carti religioase și alte obiecte, închizand-o cu un lanț și un nou lacat. Capela subterana a fost excavata și parțial recreata de către Patriarhul Timotei, in anul 1950, Sfânta Liturghie fiind oficiata aici, in prezent, doar in câteva ocazii speciale, cum ar fi ziua Rusaliilor (Pogorarea Sfântului Duh). Studenții l-au informat pe Pr. Fotie, care raspunde de seminar si care, la rândul său, a informat Patriarhia. Patriarhia a sesizat imediat Ministerul Israelian al Afacerilor Religioase și Departamentul Israelian de Poliție, responsabil cu afacerile creștine.

Ulterior, Pr. Fotie și Episcopul Aristarh, secretar general al Patriarhiei, s-au deplasat la capela, însoțiti de Poliția Israeliană. Ei au încercat să indeparteze lanțul care bloca usa, pentru a patrunde in interiorul capelei.

Doisprezece tineri extremiști religioși, veniti probabil din sinagoga situata lângă mormântul profetului David, au protestat și au început să se roage cu voce tare, contestand drepturile Patriarhiei Ortodoxe asupra acestei biserici. Ei au împiedicat poliția să intre în capelă si sa scoata obiectele lăsate în interiorul acesteia. O femeie din același grup extremist a insultat poliția și pe reprezentanții Patriarhiei.

Patriarhia a prezentat, mai apoi, toate documentele care confirmau că Biserica este proprietar de drept al acestui lacas. Patriarhia Ierusalimului a condamnat ferm această acțiune ilegală împotriva bunurilor sale, în special a celor aflate in zone de pelerinaj religios, si a exprimat mulțumirile sale Poliției Israeliene, pentru sprijinul acordat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.