Sfanta si Marea MiercurI: o zi intre oameni care te apreciaza doar dupa bani

“Ne aflam cu totii in punctul de mijloc al Săptămânii Sfinte. Acestea sunt zile speciale, zile legate de amintirea istoriei sfinte a Bisericii noastre, de amintirea indreptarii Domnului nostru spre suferința Sa pe Cruce, care a fost groaznica, dar mantuitoare pentru noi. Ii urmăm Domnului și Mântuitorului nostru, cu Sfintii Evanghelisti, prin paginile Sfintei Scripturi.

În lectura evanghelică de astăzi am vazut cum Domnul intra în casa lui Simon leprosul și am vazut modul în care femeia păcătoasă – care, se subînțelege, s-a numarat printre mulțimea de oameni din oraș care L-a văzut pe Domnul, a auzit cuvintele Lui, a mărturisit minunile Sale – a intrat în casa acestui om bolnav și, cu ultimii ei bani, a luat mir scump si l-a uns pe cap pe Mântuitor. Și, Domnul a spus că acest eveniment, care L-a pregătit pentru suferința și moartea Sa pe Cruce, va fi întotdeauna pomenit de Biserică. Si asa a fost…

Amintim acest eveniment, în contextul unei alte persoane care, de asemenea, a mers alături de Domnul și Mântuitorul nostru, a ascultat cuvintele Sale dumnezeiesti si a asistat la multe minuni săvârșite de El, la vindecarea bolnavilor și învierea morților, dar care a avut alte priorități în viață: nu slujirea lui Dumnezeu, ci slujirea diavolului, slujirea bogățiilor. Ințelegem, cu siguranta, despre cine este vorba. Vorbim chiar despre unul dintre ucenicii Mântuitorului, unul din cei doisprezece, unul dintre cei mai apropiati ai lui Hristos: de Iuda Iscarioteanul. El, care a avut un loc secret, in care si-a ascuns banii luați de la alții – această persoană, cu conștiință necurata, acest delapidator, acest iubitor de bani – o mustră pe femeia care a daruit ultimul sau castig Domnului: “ar fi fost mai bine să vinzi acest mir și să dai banii săracilor”. Cum de Iuda putea spune acest lucru? Pentru că, din cauza iubirii lui absurde și nechibzuite de bani și de bogății, el a si consimtit sa faca cel mai josnic și nesanatos lucru care ar fi putut fi facut vreodata in istoria omenirii: trădarea.

Pe cine a trădat? Pe Invatatorul sau, de Care el fusese hranit, de Care el fusese invatat, Care ii fusese aproape, cu Care a împărtășit masa. El L-a trădat! – pentru un banut, pentru un salariu. Prețul mizerabil, pentru care a infaptuit această infracțiune, este îngrozitor. Desigur, Mântuitorul și viața Sa pământească nu au o masura in bani. Este vorba despre Ceva care se masoara cu totul diferit, nu prin treizeci de arginți. Dar, acum, nu mai conteaza masura, acum vorbim despre modul în care această persoană a iubit atât de mult banii, incat i-a schimbat pe viața Invatatorului său… ca pe nimic. Suntem îngroziți de acest eveniment. Suntem atât de îngroziti, incat Biserica a stabilit ziua de miercuri ca zi a tradarii Mântuitorului de către Iuda, ca zi de post a saptamanii pentru intreaga viata – o zi de doliu, o zi de pomenire si de amintire pentru intregul an, la fel ca si ziua suferinței pe Cruce. Această zi ne amintește cât de important este să nu fim înșelați în minte și in inimă, si sa nu ne agațam de ceva nesemnificativ, inutil și coruptibil.

Dacă am arunca o privire atentă și cinstita asupra vieților noastre, cred că am fi îngroziți cu totii de omniprezenta păcatului iubirii de bani. Totul se măsoară in bani: prosperitatea umană, valoarea umana, poziția umana, puterea umana, electibilitatea și chiar viața însăși. Asistăm la modul în care – pentru cateva bucatele de hartie, pentru bancnote – cineva poate fi ucis degeaba. Asistăm la oroarea modului în care – pentru trei lei într-un portofel – cineva poate fi ucis, lipsit de viața sa, degeaba. Ce este acesta? Acesta este păcatul iubirii de bani. Un fenomen care este deja „natural” în viețile noastre, dar nefiresc în ochii lui Dumnezeu – avariția – care astăzi mai este numita si „mită”. Se pare că oricine poate fi cumparat, iar oamenii vor profita de acest lucru. Acesta este, totodata, o parte a păcatului lui Iuda. Astăzi, cumperi pe cineva, pentru a obține un loc mai bun sau o poziție mai buna în viață, iar mâine mai poti face un alt pas. Devii o persoana care va putea plăti bani, doar pentru a vedea pe cineva ucis, pentru ca acea persoana sa nu te mai deranjeze in viata ta.

Astăzi, Dumnezeu dezvăluie o mare taina pentru noi: taina caritatii adevarate, a milei. El ne vorbește astazi, prin paginile Sfintei Scripturi, adresandu-se fiecaruia dintre noi: nu fa din facerea de bani temelie vietii tale, pentru ca rezultatul va fi unul dureros si lamentabil. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțam complet la bani. Domnul ne spune, la fel de bine, ca trebuie sa ne întreținem si sa ne pastram viata. Dar nu trebuie să ne angajam, in vietile noastre, la acest câștig mârșav; nu trebuie să măsuram sentimente umane in bani; nu trebuie să măsuram viața umană sau demnitatea umană in bani.

Biserica ne amintește, în zilele Săptămânii Sfinte, de teama iubirii de bani, de teama asociata cu iubirea de bani, de frica agățarii de ban. Dar, nu va temeti: mână care oferă nu va fi lipsita. Nu este intamplator ca Domnul și Sfânta Biserica ne vorbesc despre acest lucru chiar în zilele Săptămânii Sfinte. Acest păcat este prea fin, prea periculos, prea coroziv pentru sufletele noastre – este un păcat separat printr-o membrana extrem de subtire, semi-permeabila, de păcatul trădării.

Amintindu-ne de păcatul teribil de astazi, al lui Iuda, să nu punem sens vieții noastre, în a avea bani. Să nu privim asta ca pe ceva absolut firesc, ci sa privim ca fiind firesc altceva: dacă Dumnezeu dă, atunci Slavă lui Dumnezeu!, iar dacă nu, atunci mâine ne va da. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să muncesc din greu. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să ne ingrijim de hrana si de prosperitatea familiei noastre. Ci, doar ar trebui să trăim în așa mod incat aceste bucăți de hârtie sa nu ne inchida ochii fata de lumea din jurul nostru. Aceasta este ceea ce Sfânta Biserică ne amintește in ziua de astazi. Și, fie ca Dumnezeu să ne dăruiască puterea de a nu fi înșelați în mintea sau in inima noastra, și asta doar pentru a parasi imediat calea urmată de acest ucenic demonic al Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos! Amin.”

Mitropolitul Mercurie de Rostov si Novocherkask – Biserica Tuturor Sfinților din Vsehsviatkoe, 2011 / Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.