Lumina Sfanta la Ierusalim: preoti maltratati, credinciosi si oficiali batuti de Politia Israeliana. Comunicatul Bisericii

Liderii Bisericilor Ortodoxe din Ierusalim au acuzat in aceasta duminica “tratamentul brutal”, raspandit in randul Poliției Israeliene, atat impotriva preoților cat si a pelerinilor, în timpul ritualului străvechi de Paști, din Orașul Vechi.

Incidentul a avut loc în timpul sfantului ritual, vechi de secole, de primire a Luminii Sfinte, care a avut loc cu o zi înainte de Paști, în Biserica Sfântului Mormânt, atunci cand Poliția a lovit un preot și mai mulți diplomați egipteni.

Aceasta a declanșat un incident diplomatic cu Cairo, care l-a chemat imediat pe ambasadorul israelian, confirmand ca ministrul adjunct de Externe al Israelului si-a cerut scuze.

“Noi, șefii Bisericilor din Ierusalim, am privit cu inimile întristate scenele oribile ale tratamentului brutal al clerului nostru, al oamenilor și pelerinilor din Orașul Vechi al Ierusalimului, în Sâmbăta Mare”, s-a aratat intr-un comunicat al Patriarhilor ortodocși și al liderilor Bisericii.

“O zi de bucurie și de sărbătoare a fost transformată în mare întristare și durere pentru unii dintre credincioșii noștri, intrucat acestia au fost maltratați de către unii polițiști israelieni care au fost prezenți în jurul porților Orașului Vechi și langa pasajele care conduc la Sfântul Mormânt”.

Mai multe imagini surprinse in acele momente au arătat ca Poliția a agresat un preot copt, un ofițer strangand capul preotului sub brat. Poliția a declarat că a deschis o anchetă.

Deși liderii Bisericii au recunoscut necesitatea prezentei Poliției, pentru mentinerea ordinii in randul miilor de pelerini și de vizitatori care vin la ceremonia anuală, acestia au acuzat Poliția, de “discriminare și brutalitate”, pentru ca a batut oamenii.

“Nu este acceptabil ca, sub pretextul securitatii și al ordinii, clerul și poporul nostru sa fie discriminat și bătut cu brutalitate, fiind împiedicat să intre în bisericile lor, in mănăstiri”.

Declarația a făcut apel la Poliția Israeliană și la Ministerul de Interne, “sa ia in serios plângerile, să isi asume responsabilitatea și să condamne toate actele de violență indreptate împotriva credincioșilor și a clerului, care au fost maltratați de poliție”.

Printre semnatari s-au aflat si Patriarhul grec-ortodox Teofil al III-lea și Patriarhul latin Fuad Twal, precum și liderii tuturor celorlalte Biserici Ortodoxe din Ierusalim.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.