Catedrala Sfanta Sofia din Harbin, vizitata de Patriarhul Rusiei

In aceste zile, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a vizitat, in China, Catedrala Sfanta Sofia din Harbin. Întâistătătorul Bisericii Ruse a fost însoțit de A. Denisov, Ambasadorul Federației Ruse in Republica Populara Chineza și de alte personalitati, printre care Lebin Zhang, directorul adjunct al Direcției de Stat pentru Culte a Consiliului de Stat din China.

Angajații muzeului, instalat in prezent în clădirea bisericii, i-au retrasat Patriarhului istoria Catedralei Sfanta Sofia.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, invocând istoria de distrugere a Bisericii Hristos Mântuitorul din Moscova, a subliniat importanța conservarii monumentelor care demonstreaza prezența Rusiei în China, pentru dezvoltarea relațiilor ruso-chineze.

Ulterior, Patriarhul Chiril și oamenii care l-au însoțit au intonat troparul pascal.

O prima Biserica Sfanta Sofia a fost construită din lemn, de catre regimentul Siberiei-Orientale in martie 1907. In 1911, un zid de cărămidă a fost construit în jurul bisericii de lemn.

În 1923, biserica a fost reconstruită pentru a doua oară. Lucrarea a durat nouă ani, iar noua biserica, in stil neo-rusesc, a fost tarnosita in data de 15 noiembrie 1932. Catedrala Sfanta Sofia, a carei cupola centrală se ridică la o inaltime de 48 de metri, numara trei cupole. Ea este una dintre cele mai mari biserici creștine din Orientul Îndepărtat și poate cuprinde pana la 2000 de persoane.

După plecarea rusilor din Harbin, catedrala a fost abandonata și a fost folosita ca depozit. În timpul Revoluției Culturale, s-a dezvoltat un proiect de demolare.

Din 1996, ea a intrat în patrimoniul cultural al Republicii Populare Chineze. În 1997, a fost restaurata de către municipalitate.

Dupa 2006, o sala de expozitie a fost istalata aici, și un muzeu de arhitectura. Zidurile bisericii au fost pictate de artistul rus Anastasiev.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.