Sfantul Pantelimon: o manastire ortodoxa aflata in stare deplorabila

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din localitatea Myrtou, din Cipru, se afla într-o stare deplorabilă. Ea a fost transformată în tabără militară turcă, după invazia turcă din 1974. La puțin timp după deschiderea Liniei Verzi în anul 2003, manastirea a fost abandonata, fiind un loc periculos pentru armata de ocupație.

Interiorul mănăstirii se afla astazi intr-o stare jalnica, ferestrele avand sarma ghimpată, intrarea principală fiind închisă, dar intrarea de sud, deschisa larg, le permite animalelor sa patrunda inauntru. Proiectele de restaurare, care au început în urmă cu aproximativ doi ani, în contextul programului de lucru al Comitetului Mixt pentru Conservarea Monumentelor de Patrimoniu Cultural, s-au oprit.

Până în 1974, Manastirea Pantelimon Myrtou s-a numarat printre cele mai importante locuri de pelerinaj creștin din Cipru, contrar starii sale actuale. La începutul secolului 20, mănăstirea găzduia zece călugări, ultimul dintre acestia, Sofronie Michaelides, decedand în Myrtou, la 27 iulie 1976.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.