publicat în: Arhivă

Papa Francisc: Vrem ca Duhul Sfant sa doarma, pentru confortul nostru

Papa Francisc le-a cerut catolicilor sa se lase “deranjati” de Duhul Sfânt, nu numai în viața sa personală ci, de asemenea, la nivel eclezial.

Predica a fost tinuta ieri in Capela Casei Sfanta Marta, la Messa (Liturghie catolica) inchinata aniversarii celor 86 de ani ai Papei Benedict al XVI-lea.

Papa a comentat vizavi de pasajul din Evanghelie, legat de Sfantul Stefan, intaiul mucenic:

”51. Voi cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum Şi părinţii voştri, aşa şi voi!

52. Pe care dintre prooroci nu l-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum,

53. Voi, care aţi primit Legea întru rânduieli de îngeri şi n-aţi păzit-o!

54. Iar ei, auzind acestea, fremătau de furie în inimile lor şi scrâşneau din dinţi împotriva lui.

55. Iar Ştefan, fiind plin de Duh Sfânt şi privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

56. Şi a zis: Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!

57. Iar ei, strigând cu glas mare, şi-au astupat urechile şi au năvălit asupra lui.

58. Şi scoţându-l afară din cetate, îl băteau cu pietre. Iar martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul.

59. Şi îl băteau cu pietre pe Ştefan, care se ruga şi zicea: Doamne, Iisuse, primeşte duhul meu!

60. Şi, îngenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta! Şi zicând acestea, a murit. “(Fapte 7, 51-60)

Astfel, a adăugat Papa, Stefan le-a zis, într-un fel: “Ati ucis pe profeți… apoi i-ați venerat, le-ati ridicat monumente, dar după uciderea lor”. Pentru Papa, aceasta este “manifestarea rezistentei la Duhul Sfânt”.

O sa-mi spuneti, ”Parinte, dar asta a fost înainte. Acum, suntem cu toții mulțumiți de Duhul”. „Nu este deloc adevărat! Această tentație traim noi, astazi”, a mai spus el.

Despre “rezistența” la nivel personal, Papa a spus: “În viața noastră personală, în viața noastră privată, același lucru se întâmplă: Duhul ne îndeamnă să luam Calea Evangheliei, iar noi spunem: Dar nu, noua ne merge bine asa, Doamne…”.

“Vrem ca Duhul Sfânt să doarmă. Vrem să îmblânzim Duhul Sfânt. Pentru ca El este Dumnezeu și El este vântul Care vine și pleacă, și nimeni nu știe de unde vine si unde pleaca. Acesta este puterea lui Dumnezeu, care ofera mangaiere și puterea de a merge mai departe. Iar Acesta… deranjează. Confortul este mult mai bun”, a spus Papa Francisc.