publicat în: Arhivă

Strigatul vaduvei… sau, cum Gigi Becali isi “arunca” Crucea

Din presa recenta:

Gigi Becali s-a prezentat in ziua de marti, la Tribunalul Bucureşti, in procesul de recuperare a banilor confiscaţi de procurorii DNA în dosarul “Valiza”. Cu aceasta ocazie el a cerut Arhiepiscopiei Bucureştilor să transfere banii donati Catedralei Mantuirii Neamului, călugărilor din Muntele Athos.

Mediafax: “Le-am dat contul să îi dea la Muntele Athos. Nu-i iau eu, direct ei să îi doneze, să îi transmită călugărilor de la Muntele Athos. Sunt zece conturi”, a spus Becali.

“(…) am probleme cu banii şi vreau să se ducă banii la Muntele Athos. Da, am probleme … Pentru că ei … De ce să fure banii şi de ce … N-au făcut nimic cu banii. Au făcut ceva? Am dat banii de un an şi ceva, nu au făcut nimic. Să se ducă acolo, că acei călugări au nevoie de bani. De ce îi ţin ei?”, a mai spus Becali.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei României, pr. Constantin Stoica a declarat Mediafax că Gigi Becali a donat două milioane de dolari, în toamna trecuta, Catedralei Mântuirii Neamului, după care Patriarhul Daniel i-a mulţumit acestuia printr-o scrisoare oficială şi i-a oferit “Crucea Moldavă” în semn de recunoştinţă pentru gestul său.

Raspunsul Patriarhiei a explicat ca, in conformitate cu Legea Cultelor şi cu Codul civil, o donaţie nu poate fi returnată, ci doar folosita in scopul primit.

si, Strigatul vaduvei…

Am tinut sa completez articolul sub acest titlu, intrucat nu tot cel ce-si face reclama, folosindu-se de Biserica, merita “Crucea Moldava”. Patriarhia ar trebui sa fie mai atenta cu “meritele” unor politicieni sau afaceristi, fiindca vorbim despre Crucea Moldava…

Cu tristete (aproape smintitor) vedem din ce in ce mai des ca “banul vaduvei” este cu mult depasit in perceptia Bisericii (si ma refer la slujitorii acesteia), la ora actuala, de pungile de galbeni aruncate de bogatasi (ce nu fac donatiile “in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh”, asa cum ar trebui, ci doar in numele lor), de la fereastra masinilor luxoase, la picioarele celor care atunci cand ii ridica de jos deja risca sa necisteasca Crucea, nu doar Moldava.

Propun sa ne vedem la rand, la Sfintele Moaste. (apropo, cei care ati fost ati numarat cumva preotii care v-au stat alaturi la rand, exploatand cu bucurie ocazia catehizarii celor din grup?):

– acolo unde, dupa presa, “unii se calca in picioare” ca sa se-nchine

– acolo unde, tot dupa presa, “unii se calca in picioare”, vrand sa cinsteasca in mod real tot ceea ce inseamna Biserica Ortodoxa,

– acolo unde, doar prin “banul vaduvei” pot arde lumanarile in permanenta … si, acolo sa impartim noi Cruci Moldave… (dar oare ce pelerin si-ar dori ca “imaginea” sa-i fie alta decat cea proiectata asupra sa, de Sfintii aflati in Ceruri?)

Vedem ca “donatia” a atras deja comentarii blasfemiatoare la adresa Bisericii si a preotilor (prezente pe paginile care publica articolul) pe care si le poate asuma, prin constiinta proprie, tot domnul “ortodox” Becali… intrucat s-a folosit de Dumnezeu, prin donatia catre Patriarhie, pentru a scapa de “valiza”, atunci cand mai avea ca alternativa doar inchisoarea, iar acum, odata scapat, o cere inapoi (tot de la Dumnezeu), cu riscul propriei imagini.

Atragem atentia din nou asupra acestor “membri” ai Bisericii, multi fiind deja vedete media sau prezenti pe diferite siteuri, fiindca din interior, prin infiltrare, este cel mai usor sa strici o institutie.

Asa ca, domnule Becali – si acum vorbesc precum un servitor, ca sa fiu luat in seama: cum stam cu plata?… aici, sau pe lumea cealalta?

(pareri, dintr-o lume in care nu se va auzi niciodata strigatul vaduvei, KSLCatalin).