Icoana „Neaşteptata Bucurie”, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Icoana „Neaşteptata Bucurie”, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a fost pictată în acest fel: într-o parte se află o icoană a Maicii Domnului, iar sub ea un tânăr îngenuncheat în rugăciune. Istoria vindecării unui tânăr, de o suferință trupească, prin această sfântă icoană, este consemnată într-una din cărţile Sfântului Dimitrie al Rostovului, “Lâna rugăciunii” [Vezi Judecători 6: 36-40].

Tânărul păcătos, care niciodată nu şi-a pierdut evlavia către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, se ruga într-una din zile înaintea icoanei Preacuratei Fecioare, înainte de a reînfăptui un păcat. Deodată, a văzut că mai multe răni au apărut pe mâinile, picioarele şi în alte părţi ale Domnului, iar sângele curgea din ele.

Cu groază, a exclamat:

„O Doamnă, cine a făcut asta?”.

Maica Domnului a răspuns:

„Tu şi ceilalţi păcătoşi, din cauza păcatelor tale, Îl răstigniţi din nou pe Fiul Meu”.

Abia atunci şi-a dat seama cât de mare era profunzimea păcătoşeniei sale. Multă vreme s-a rugat cu lacrimi către Preacurata Maică a lui Dumnezeu şi Mântuitorului, pentru milă. În cele din urmă, a primit bucuria neaşteptată a iertării păcatelor sale.

Icoana „Neaşteptata bucurie” este, de asemenea, cinstită în mod aparte pe 25 ianuarie şi 1 mai.

__________________________

*Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere şi adaptare, după ediţia recentă a Sinaxarului în limba engleză al Bisericii Ortodoxe a Americii

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.