(10*FOTO) Biserica Ortodoxa Sfantul Apostol Andrei – Riverside, California, finalizata la exterior (3 dec. – sfintirea)

Recent, a fost finalizat exteriorul Bisericii Ortodoxe Sfântul Apostol Andrei, din Riverside (California / Canyon Crest Drive). Biserica, un edificiu caracterizat printr-o arhitectură bizantină creştină şi de o iconografie şi un mobilier bisericesc în acelaşi stil, a fost deschisă credincioşilor în week-end-ul trecut. Povestirile din spatele Bisericii Sfântul Andrei din Riverside sunt impresionante, doar dacă facem referire la cei doi ani de muncă şi la cele 4,5 tone de marmură din jurul altarului, informează Serviciul de presă LONews al Agenţiei de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe.

Biserica, pevăzută cu 5 turle, modelată după Biserica secolului XIII, a Sfintei Ecaterina din Salonic, Grecia, îi conduce pe vizitatorii săi, din ambientul Crest Canyon într-un loc plin de calm şi de frumuseţe.

Într-o zi viitoare, toţi pereţii din interior vor fi şi ei acoperiţi cu icoane şi cu imagini biblice, pictate de maini de călugări, dar până acum muncitorii au finalizat abia două puncte-cheie, turla centrală şi altarul.

Păstorul credincioşilor care se închină în această Biserică este Părintele Josiah Trenham. Un bărbat înalt, cu o vârstă trecută de 44 de ani, dar cu gândul permanent la valorile secolelor "pline de faptele creştinismului timpuriu şi de credincioşii acelor vremuri”.

Trenham ne aminteşte că proiectul din spatele amvonului suspendat, din Biserică, datează din jurul anului 530 d.Hr., făcând trimitere la modul în care Sfântul Simeon Stâlpnicul, care este sculptat pe una dintre uşile bisericii sale, a trăit pe un stâlp şi a devenit renumit pentru modul în care le transmitea altora învăţăturile sale.

Cercetările lui Trenham, efectuate la adresa Bisericilor istorice au însemnat şi forţa motrica din spatele acestei biserici. Materialele şi meşteşugarii au fost aduşi din întreaga lume, clopotele fiind şi ele turnate în Rusia, iar marmura provenind din 7 ţări.

”Lucrările la Biserică au fost în mod evident urmărite de Dumnezeu”, mai mărturiseşte parintele.

În anul 2002, parohia s-a strâns în sala de şedinţe şi toţi reprezentanţii ei au hotărât să cumpere să cumpere o parcelă de teren, disponibilă, aflată în apropiere, dar proprietarii efectiv au refuzat să o vândă.

"Am insistat din ce în ce mai mult, dar totul devenea de-a dreptul odios”, a declarat Trenham, cu un zâmbet. "Într-o zi, însă, proprietarii şi-au schimbat brusc gândirea, şi au spus: "credem că acest teren trebuie să aparţină acestei Biserici”.

Ne-a luat aproape 20 de ani să ajungem in acest punct, iar sfinţirea finală este programată abia pentru data de 3 decembrie 2011.

Costurile neaşteptate au ridicat preţul acesteia, deşi oficialii bisericii nu ne-au oferit cifre exacte. "Nu am calculat cât este exact costul său", spune preşedintele Comitetului, A. Saba. "Am asigurat-o insă la o valoare de 6 milioane de dolari, deci preţul ei este, probabil, mai mare decât atât".

Dar, costul este o problemă nu foarte importantă pentru Saba, care spune că alături de momentul căsătoriei şi al naşterii celor doi copii ai săi, vederea finalizării acestei biserici i se pare momentul culminant al vieţii sale.

Pentru Maria Crumpler, rezidentă a Highland, care a fost botezată la Biserica Sfântul Andrei, cu trei ani în urmă, noua biserică înseamnă o manifestare exterioară a sentimentelor pe care Biserica le naşte în interiorul său.

Ea a fost crescută catolică şi apoi a mers la bisericile protestante ani de zile, afirmă aceasta, dar de când a început să participe la slujbele ortodoxe, recunoaşte că a descoperit multe “piese lipsă”.

"Simţi sfinţenia lui Dumnezeu aici", spune ea. "Alte biserici, pur şi simplu nu sunt la fel". – mai informează Serviciul de presă LONews al Agenţiei de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.