Izborsk: ruinele cetatii si capela ortodoxa, amenintate

Criticile formulate la adresa administraţiei locale susţin că aceasta trece peste vointa localnicilor – mărturisesc locuitorii unui mic oraş din regiunea Pskov, a Rusiei, situata imediat peste graniţă, care au propus o măsură de ultimă instanţă: redarea oraşului, Estoniei.

Locuitorii din Izborsk (Irboska, în limba estonă) îşi exprimă nemulţumirea faţă de atitudinea autorităţilor din prezent, privind o serie de probleme, inclusiv conservarea istorică.

Ei susţin că un recent proiect rutier, de extindere, a dus la tăierea unor arbori seculari şi la pavarea străzilor, intrand peste proprietatile oamenilor.

"Toată lumea ştie că timp de 20 de ani, în secolul 20, Izborsk a făcut parte din Estonia. Şi bătrânii îşi amintesc ce lucruri existau atunci", se spune într-o declaraţie.

Irboska a fost parte din Estonia în anii interbelici, 1920 – 1944.

În cazul în care proprietarii proprietăţilor şi cetăţenii nu sunt trataţi corespunzător, se spune în declaraţie, "să se procedeze astfel încât Izborsk-ul să fie din nou parte a Estoniei”.

"Estonia nu tratează sit-urile culturale cu barbarie, şi aici ne referim şi la cultura rusă", susţine declaraţia semnată de 114 locuitori, informeaza serviciul de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.