publicat în: Arhivă

Izborsk: ruinele cetatii si capela ortodoxa, amenintate

Criticile formulate la adresa administraţiei locale susţin că aceasta trece peste vointa localnicilor – mărturisesc locuitorii unui mic oraş din regiunea Pskov, a Rusiei, situata imediat peste graniţă, care au propus o măsură de ultimă instanţă: redarea oraşului, Estoniei.

Locuitorii din Izborsk (Irboska, în limba estonă) îşi exprimă nemulţumirea faţă de atitudinea autorităţilor din prezent, privind o serie de probleme, inclusiv conservarea istorică.

Ei susţin că un recent proiect rutier, de extindere, a dus la tăierea unor arbori seculari şi la pavarea străzilor, intrand peste proprietatile oamenilor.

"Toată lumea ştie că timp de 20 de ani, în secolul 20, Izborsk a făcut parte din Estonia. Şi bătrânii îşi amintesc ce lucruri existau atunci", se spune într-o declaraţie.

Irboska a fost parte din Estonia în anii interbelici, 1920 – 1944.

În cazul în care proprietarii proprietăţilor şi cetăţenii nu sunt trataţi corespunzător, se spune în declaraţie, "să se procedeze astfel încât Izborsk-ul să fie din nou parte a Estoniei”.

"Estonia nu tratează sit-urile culturale cu barbarie, şi aici ne referim şi la cultura rusă", susţine declaraţia semnată de 114 locuitori, informeaza serviciul de presă LONews.