(SLIDE) Despre Vecernia cu Litie si Procesiunea de Sfantul Antim Ivireanul – Ramnic 2011

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 1

   Cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul spiritual al Râmnicului, organizate în Arhiepiscopia Râmnicului în perioada 25-27 septembrie 2011, a debutat in ziua de 26 septembrie, cu Simpozionul Internaţional „Vocaţia mărturisitoare a Bisericii. De la Sfânta Taină a Botezului la jertfa martirică” şi a continuat cu slujba Vecerniei cu Litie şi Procesiunea de Sfântul Antim Ivireanul, informeaza pentru Serviciul de presa LONews, corespondent din zona, Arhidiacon Cristian-Ioan Cioteanu.

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 2

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 3

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 4

   În jurul orelor 17:30 în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a fost întâmpinat de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, membrii Consiliului Eparhial, monahi şi monahii, preoţi şi numeroşi credincioşi.

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 5

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 6

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 7

   Cu acest prilej, în Catedrală a fost săvârşit un Te-Deum de către un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, în cinstea Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit.

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 8

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 9

   După Polihroniu, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a adresat Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu Popa un cuvânt de bun venit:

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 91

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 92

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 93

   Începând cu orele 18:00, în faţa Catedralei Arhiepiscopale, pe o scenă special amenajată, a fost săvârşită în cinstea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul Slujba Vecerniei cu Litie, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă a luat parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu Popa împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim.

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 94

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 95

   După slujba Vecerniei a urmat Pelerinajul cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul pe traseul: Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Biserica Cuvioasa Parascheva – Paraclisul Arhiepiscopal Buna Vestire – Primărie – Troiţa Sfântul Antim Ivireanul – Arhiepiscopie. Din soborul de ierarhi care a participat la procesiune au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscpiei Râmnicului.

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 96

   În faţa Primăriei, unde se află Troiţa Sfântului Antim, trupa Teatrului „Ariel” din Râmnicu Vâlcea a prezentat un moment cultural inspirat din opera Sfântului Antim. După rugăciunea închinată Sfântului, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt dedicat prăznuirii Sfântului Martir Antim Ivireanul, urmat de alocuţiunea Domnului Primar Romeo Rădulescu.

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 97

   Participanţii la procesiune, preoţi, profesori, elevi seminarişti, liceeni şi credincioşi au purtat în mâini steaguri cu sfinţii ocrotitori ai Râmnicului, icoane cu Sfântul Antim şi Sfântul Calinic de la Cernica şi torţe aprinse.

   La întoarcerea din procesiune în faţa Catedralei Arhiepiscopale pelerinii au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim care a rostit un cuvânt de binecuvântare mulţumind tuturor pentru participare.

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 98

Vecerni si Procesiune Sf Antim Ivireanul Ramnic 2011 Lăcașuri Ortodoxe 99

   Astazi, 27 septembrie 2011, de sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul, începând cu orele 09:30, pe scena special amenajată pe platoul din faţa Catedralei Arhiepiscopale, va avea loc Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, la care sunt invitaţi să ia parte preoţi, demnitari, profesori, oameni de cultură și credincioși din Patriarhia Română, mai informeaza Serviciul de presa LONews.

– articol realizat de: Arhidiacon Cristian-Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.