Emotii: Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Kozelcean, intoarsa acasa

Icoana furata a Maicii Domnului din Kozeltshan intoarsa acasa 2011 1 Icoana a petrecut şase luni în Mănăstirea Valaam, pentru conservare.
Riikka Köngäs, conservator şef al Mânăstirii Valaam, a izbucnit în lacrimi în capela mănăstirii principale atunci când s-a văzut nevoită să îşi ia la revedere de la “copilul său drag”, icoana miraculoasă (făcătoare de minuni) a “Maicii Domnului – Kazelcean (Kozelţcean,

Kozeltshan)”, reprezentând-o pe Fecioara Maria – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform unor materiale primite simultan de la abonati din Muntele Athos si din Finlanda. FOTO: Montarea icoanei şi rama de lemn au fost până la urmă cele mai importante detalii ale lucrării de conservare.
Pe parcursul ultimelor şase luni, Köngäs a fost restauratoarea operei de artă bisericească.

Icoana fusese furată în luna iunie 2010, din Catedrala Ortodoxă Uspenski din Helsinki, informaţia fiind prezentă la acea dată în paginile Agenţiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, iar în luna februarie, în data de 20, hoţul a declarat singur poliţiei unde se află aceasta.

Icoana furata a Maicii Domnului din Kozeltshan intoarsa acasa 2011 2

Timp de şase luni, icoana stătuse în mizerie, sub un strat de pământ şi zăpadă. Chiar dacă pietrele preţioase (mici bijuterii) care fuseseră aşezate în jurul icoanei de către enoriaşi lipseau demult, iar fundalul icoanei a fost pătat, totuşi imaginea în sine avea un aspect luminos.

FOTO: Icoana “Maicii Domnului din Kozeltshan”, a fost descoperită în Turku, în februarie 2011. Îngropată în pământ, lucrarea nepreţuită de artă era acoperită cu frunze, crengi, nisip şi mizerie. Icoana a devenit astfel casă pentru insecte şi viermi şi a fost grav avariată. Poliţia a adus comoara Parohiei ortodoxe din Helsinki, care a decis să o trimită Mânăstirii Valaam, pentru restaurare. Bijuteriile în valoare de sute de mii de euro, care fuseseră aşezate în jurul icoanei de către enoriaşi sunt încă date dispărute.

Arhimandritul Serghei, stareţul Mânăstiri Valaam, a oferit icoana nepreţuită parintelui Markku Salminen, Vicarul parohiei ortodoxe din Helsinki, în cadrul unei slujbe, cu câteva zile în urmă.

La ceremonie au participat mai mult de 100 de persoane, printre care şi turiştii unui întreg autocar sosit din municipiul Joutsa.
Salminen a fost uimit ca hoţii nu au arătat niciun pic de respect pentru Biserică şi pentru lăcaşurile sale sfinte, dar “cu toate acestea miracolele nu au luat însă sfârşit” –observa el, făcând aluzie la prinderea hoţului, la ceva timp după ce acesta a furnizat informaţii despre locul în care ascunsese icoana.

Icoana furata a Maicii Domnului din Kozeltshan intoarsa acasa 2011 3
FOTO: După ce icoana a fost lasată sa se usuce, a trebuit să fie curăţată. Procesul de curăţare a trebuit să fie foarte minuţios, pentru că icoana de valoare trebuia să fie restaurată cât mai bine posibil.

Parohul a lăudat in plus profesionalismul Poliţiei şi modul în care aceasta s-a purtat cu sfintenia. Icoana a fost imediat returnată Bisericii, fără a se mai aştepta rezultatele investigaţiilor. În acest fel, icoana veche de 156 de ani, a “Maicii Domnului din Kozeltshan” a putut fi trimisă rapid catre restauratorii profesionişti.

Icoana furata a Maicii Domnului din Kozeltshan intoarsa acasa 2011 4 FOTO: Mulţimea s-a adunat în capela principală a Mănăstirii Valaamo. Icoana a fost adusă în biserică de către Arhimandritul Serghei, stareţul Mânăstirii Valaam şi de Salminen Markku, Vicarul parohiei ortodoxe din Helsinki. Părintele Benjamin de Sankt-Petersburg şi Arhimandritul Gabriel din Suedia (dreapta) au fost alături.

Icoana a petrecut prima noapte după descoperirea sa într-un frigider al vicarului, de unde Köngäs Riikka urma sa o preia. Cel mai important lucru a fost, apoi, aşteptarea cu multă răbdare a momentului în care icoana să fie uscată, în condiţii favorabile de temperatură şi umiditate.

Icoana furata a Maicii Domnului din Kozeltshan intoarsa acasa 2011 5 FOTO: Părintele Markku sărutându-şi icoana returnată şi restaurată.
In final, lucrările de conservare au mers bine, chiar dacă nu toate detaliile icoanei au putut fi restaurate. Icoana “Maicii Domnului din Kozeltshan” a revenit în mod oficial în Catedrala Uspenski, însoţită de o întreagă procesiune, în urmă cu câteva zile, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– articol, traducere, interpretare si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Ec. Carmen-Ana

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.