Manastirea Varatec – hram la sarbatoarea Sfantului Iosif de la Varatec

Manastirea Varatec din judetul Neamt si-a serbat duminica, 16 august 2009, cand Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sf. Iosif de la Varatec, al doilea hram.


Programul liturgic a inceput din seara zilei de 15 august, cu slujba Privegherii, oficiata de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. Spre finalul acestei slujbe s-au mai alaturat inalt Preasfintitul Teofan si PS Timotei. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a tinut o predica in care a vorbit despre folosul Privegherii.

Slujba Sfintei Liturghii din Duminica a X-a dupa Rusalii a fost savarsita in incinta Manastirii Varatec de catre IPS Teofan si PS Timotei, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi. Dupa citirea Evangheliei, Episcopul Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei a rostit un cuvant de invatatura. Preasfintia Sa a spus ca oamenii au datoria de a sta cat mai mult in prezenta lui Dumnezeu, pentru a rupe legaturile cu care cel rau vrea sa ne lege in fiecare clipa, din invidie.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a remarcat dorul si dragostea Sf. Cuv. Iosif de la Varatec si ale Sf. Martiri Brancoveni de a ctitori biserici. „Parintii Sf. Iosif, nascuti in Ardeal, au trecut muntii pentru ca nu-si mai puteau marturisi credinta ortodoxa, iar Sfantul Martir Constantin a trait drama despartirii romanilor ardeleni in doua. Mesajul pe care Sf. Martiri Brancoveni si Sf. Iosif de la Varatec ni-l asaza la usa sufletului si inimii noastre este acela de a ne naste prin Evanghelie in Iisus Hristos, de a fi urmatori sfintilor, precum si ei au fost urmatori lui Hristos“, a evidentiat Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a citit o rugaciune de dezlegare. A urmat slujba de pomenire pentru ctitori, oficiata, de asemenea, pe podiumul special amenajat in curtea manastirii. Apoi, ierarhii si preotii slujitori s-au indreptat catre gropnita bisericii, unde a avut loc ultima parte a Parastasului pentru ctitori.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.