Mitropolitul Kirill se opune reformelor din Biserică

Luni 29 decembrie 2008

Nu va fi nicio reformă în Biserica Ortodoxă Rusă, odată cu numirea noului Patriarh, a declarat Mitropolitul „Locum Tenens” patriarhal, Kirill, mass-mediei din Moscova, în ziua de ieri.

“Personal, ma opun cu vehementa oricăror reforme în Biserică. În afară de aceasta, nu văd pe nimeni dintre cei 145 de arhiepiscopi, nominalizaţi pentru postul de Patriarh, să aibă ca aspiraţie reforma”, a spus el.

Rusia a învăţat în două rânduri “necesitatea unei atente atitudini faţă de tradiţii, în special faţă de tradiţiile bisericeşti”, a spus Mitropolitul.

“Prima lecţie am învăţat-o din scindarea bisericii vechi de către credincioşii de atunci. A doua lecţie a constat în faimoasele inovaţii din anii 1920.

Ambele procese au cauzat agitaţie şi i-au împărţit pe oameni, fără ca măcar să-şi fi atins obiectivele stabilite de către reformatori”, a spus acesta.

“Reformele din Biserică nu-şi pot atinge obiectivele lor atâta timp cât aceste obiective nu sunt ancorate în viaţa oamenilor”, a remarcat Metropolitul Kirill.

“Biserica noastră este puternică tocmai prin capacitatea sa de a-şi păstra credinţa şi de a depăşi paradigmele morale, trecând peste ele, de la o generaţie la alta”, a spus Mitropolitul.

“Biserica este conservatoare prin natura sa, aşa cum susţine credinţa apostolică”, a adăugat el.

“Dacă vrem să păstrăm credinţa de la o generaţie la alta, timp de secole, atunci ea trebuie să fie intactă. Orice reformă dăunătoare credinţei, tradiţiilor şi valorilor se numeşte erezie”.

În acelaşi timp, reformele laice care subminează tradiţiile “teologice şi valorile morale” sunt periculoase pentru ţară, a mai precizat Mitropolitul Kirill.

“Viaţa a demonstrat că Rusia acceptă idei care să nu-i frângă coloana vertebrală.

Dealtfel chiar poporul rus a respins, tot ce s-a mai sugerat în acest sens, în anii 1990, cand se vroia a fi un fel de proiect intelectual”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.