Festivitatile prilejuite de proclamarea locala a Sfantului Iachint

Duminica, 27 septembrie 2009, la orele dupa-amiezii Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a efectuat o vizita pastorala In Episcopia Tulcii. Este pentru a doua oara cand Preafericitul Parinte Patriarh Daniel viziteaza si binecuvinteaza credinciosii tulceni, dupa ce In anul 2008, la praznicul Bunei-Vestiri, Preafericirea Sa a instalat ca Episcop al Tulcii pe Preasfintitul Parinte Visarion Baltat.


Cu aceasta ocazie, Preafericirea Sa a savarsit si sfintirea bisericii cu hramul „Sfanta Treime si Sfantul Iachint, mitropolitul Tarii Romanesti” din Tulcea, eveniment asteptat cu multa dragoste de catre credinciosii tulceni.

Festivitatile au fost prilejuite de proclamarea locala a Sfantului Iachint, primul mitropolit al Tarii Romanesti, cel care a pastorit mai Intai cu multa ravna si Intelepciune, rabdare si dragoste, In jurul anilor 1358-1359 In istorica cetate a Vicinei. Cu aceasta ocazie P.S. Episcop Visarion a Inmanat P.F. Sale noua distinctie a Episcopiei Tulcii “Crucea Sf. Ier. Iachint de Vicina”, P.F. Daniel este astfel prima persoana care primeste aceasta distinctie.

Mesajul Preasfintitului Visarion cu prilejul vizitei P.F. Daniel si a proclamarii locale a Sf. Ier. Iachint

Preafericirea Voastra,
Inaltpreasfintiile Voastre,
Preasfintiile Voastre,
Onorate Autoritati,
Preacuviosi si Preacucernici Parinti,
Iubiti credinciosi,

Cu bucurie mare In suflet Intampinam astazi, la ceas de vecernie, In stravechea noastra urbe asezata la Gurile Dunarii, pe Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane pe Preafericitul Parinte Daniel Insotit de un ales sobor de ierarhi membri ai Sfantului Sinod.
Un moment de aleasa bucurie traim cu totii astazi cand, uniti sub cupola acestei biserici pe care am sfintit-o, ne aflam In rugaciune si psalmodiere liturgica catre Parintele Luminilor „de la care se coboara toata darea cea buna si tot darul cel desavarsit” (Iacob 1, 18).

Un moment de Inaltare sufleteasca ne cuprinde pe toti astazi, cand din cerul Sau cel preaInalt, Dumnezeu „Cel minunat Intru sfintii Lui” (Psalm 67, 36) cauta cu Indurare spre via aceasta cercetand-o, sfintind-o si binecuvantand-o prin prezenta In mijlocul nostru a Intaistatatorului Bisericii noastre strabune.
Vizita pe care ne-o faceti, Preafericirea Voastra, a doua In decurs de un an si jumatate, ne umple inimile noastre, ale clerului si credinciosilor tulceni, de o negraita bucurie. Bucuria aceasta este cu atat mai mare cu cat, iata, ati venit dintr-un pelerinaj de suflet pe urmele Sfantului Iachint de Vicina, plecat In urma cu 650 de ani din aceste locuri binecuvantate de Dumnezeu, spre a fi primul arhipastor al Mitropoliei ?arii Romanesti.

Ati venit acum la noi, dupa ce v-ati Inchinat locurilor sfinte de la Curtea de Arges, unde a fost scaunul primei mitropolii, avandu-l ca ierarh pe Sfantul Iachint, apoi la Targoviste, unde un alt mare voievod, Sfantul Neagoe Basarab, iubitor de liniste si de zidire sfanta a temeluit „loc de manastire si de pomenire” si de la Dunarea de Jos, unde eparhia istorica de acolo si vrednicul ei arhipastor, au fost ridicate la rangul de Arhiepiscopie.

Ati venit iata aici pe aceste plaiuri Incarcate de istorie si de sfintenie ale Dobrogei de Nord, unde Sfantul Apostol Andrei cel dintai chemat, a aruncat samanta Evangheliei Mantuitorului Hristos stramosilor nostri daco – romani si, unde sfintii mucenici stiuti si nestiuti au marturisit cu tarie si curaj credinta cea adevarata si si-au varsat sangele lor pentru Adevarul cel vesnic.

?i iata, ca din pamantul stropit cu sangele lor varsat pentru Hristos si pentru Evanghelia Sa, a rasadit din plin dreapta credinta si dreapta faptuire, virtuti pe care credinciosii tulceni le-au mostenit de la Inaintasii lor si pe care le traiesc din plin astazi, straduindu-se sa le transmita si generatiilor ce vor veni pentru ca toate sa fie spre slava lui Dumnezeu si mantuirea lor sufleteasca.
Din aceste locuri pline de sfintenie si Incarcate de istorie crestina, a plecat In anul 1359 Sfantul Mitropolit Iachint ca vrednic continuator al stravechilor scaune episcopale din teritoriul aflat Intre Dunare si Mare ca sa randuiasca viata bisericeasca din ?ara Romaneasca.

Trecerea lui In randul sfintilor si bineplacutilor lui Dumnezeu de catre Sfantul Sinod al Bisericii noastre In toamna anului trecut, este un act de recunostinta si de veneratie fata de munca plina de daruire pe care el a depus-o si aici si acolo, fata de viata sa sfanta Impodobita cu alese virtuti crestine.
Tocmai de aceea proclamarea si pe plan local a canonizarii sale si actul de sfintire a acestei noi biserici Inchinate Sfintei Treimi dar si Sfantului Iachint, ne umple sufletele de bucurie duhovniceasca si ne da tuturor imbold Intru slujirea altarului strabun si a neamului nostru romanesc.

Preafericirea Voastra,

Noi vedem In distinsa personalitate a Preafericirii Voastre pe Intaistatatorul Sfintei noastre Biserici si pe urmasul Sfantului Ierarh Iachint de la Vicina, care cu Intelepciune si cu ravna deosebita conduceti carma Bisericii In aceste vremuri deloc usoare.
Se vor Implini peste cateva zile, doi ani de cand Dumnezeu v-a ales sa ne fiti pastor In scaunul de Patriarh si, plin de vigoare, de tinerete si de abnegatie ati Inscris In istoria Bisericii noastre realizari de exceptie ce vor sta peste veacuri marturie asupra destoiniciei si harniciei de care dati dovada. De aceea nu ne ramane altceva decat de a va sprijini In acest drum luminos ce l-ati imprimat Bisericii strabune si de a-i multumi Celui PreaInalt pentru ca v-a daruit sa ne fiti arhipastor.

Va asiguram de simtaminte de adanca veneratie pe care vi le purtam si de toata recunostinta si gratitudinea ca si de tot sprijinul In Inalta misiune ce o aveti de Indeplinit.
Aflandu-ne acum la Inceput de drum, ca ierarh al Eparhiei Tulcii, ne reInnoim legamantul nostru de a fi sub ascultarea Sfantului Sinod si a Preafericirii Voastre, lucrand „cu timp si fara timp” (II Timotei 4, 2) la bunul mers al vietii bisericesti din de Dumnezeu pazita noastra episcopie spre binele vremelnic dar si vesnic al pastoritilor nostri.

Va multumim din suflet Preafericirea Voastra, pentru aceasta vizita ca si pentru binecuvantarile primite prin sfintirea acestui nou lacas si a proclamarii locale a Sfantului Iachint de Vicina si rugam pe Dumnezeu sa va daruiasca pace, sanatate, noi si sfinte Impliniri arhieresti In slujba Sfintei noastre Biserici si a Patriei noastre Romania.
Multumim Inaltpreasfintitilor si Preasfintitilor Parinti prezenti la aceasta sarbatoare de suflet, onoratelor autoritati si tuturor participantilor si va spunem din inima „Bine ati venit!” si sa ne traiti Intru multi ani fericiti!

† VISARION

Episcopul Tulcii

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.