publicat în: Arhivă

Sfanta Liturghie, cu ocazia hramului, la biserica

La 25 aprilie 2010, in Duminica a patra dupa Sfintele Pasti, numita si a Slabanogului, inaltpreasfintitul Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a oficiat, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia hramului, la biserica „Sfantul Vasile de la Poiana Marului” din Orhei, preot paroh Sergiu Aga, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei.


Predica zilei a fost rostita, cu binecuvantarea iPS Petru, de catre PC preot Ioan Cosoi, secretar eparhial.

in cuvantul sau de invatatura, inaltpreasfintitul Petru a subliniat motivul asezarii de catre Sfintii Parinti in Duminica a patra dupa Sfintele Pasti a pericopei evanghelice despre slabanogul care se afla in boala timp de 38 de ani, si anume pentru a „scoate in evidenta firea dumnezeiasca a persoanei Mantuitorului, care are puterea de a vindeca pe oameni de boala si pacat”.

„Lacul Vitezda, a mai spus intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei, preinchipuie Sfanta Biserica, unde ne putem vindeca si sufleteste, si trupeste prin Sfintele Taine. Trebuie sa stim ca daca exista in lume suferinta, tulburare, necazuri si chiar moarte, toate acestea sunt din cauza pacatelor. ?i aceasta o vedem din Evanghelia de astazi. Dupa vindecare, Mantuitorul i-a spus paraliticului vindecat: „Iata te-ai facut sanatos; de acum sa nu mai gresesti, ca sa nu-si fie ceva mai rau”. Pacatul tulbura linistea sufleteasca, dar tulbura si sanatatea trupului. ?i crestinul trebuie sa stie ca atunci cand simte nevoia, sa mearga la parintele duhovnic si sa caute vindecarea”.

„Sa nu fim indiferenti nici fata de semenii nostri care sunt in suferinta, sa le intindem o mana de ajutor pentru a ne imbogati spiritual. Ajutandu-i pe ei, castigam noi. Pentru ca atunci cand facem bine, ne apropiem de Dumnezeu. ?i cu cat facem mai mult bine, cu atat mai mult ne apropiem de Dumnezeu. Daca ajutam Dumnezeu ne da puteri sa facem alt bine. ?i tot asa crestem spiritual, ne asemanam cu Dumnezeu, care este multmilostiv si iubitor de oameni”, a indemnat iPS Petru.

in final, intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei dupa ce i-a felicitat pe cei prezenti cu ocazia hramului, a adresat cuvinte de incurajare intregii comunitati „Sfantul Vasile de la Poiana Marului” „care sunt uniti, buni crestini si buni romani”, indemnandu-i sa sprijine osteneala preotului paroh pentru a finaliza constructia bisericii, subliniind ca a „fi ctitor de biserica este un mare lucru”. „Dumnezeu ne indeamna pe fiecare sa ajutam Biserica, dar nu toti aud acest indemn. ?tiu ca domniile voastre ajutati Biserica lui Hristos si rog pe Bunul Dumnezeu sa primeasca jertfa Dumneavoastra, a parintelui si s-o rasplateasca din vistieria darurilor sale cele bogate”, a mai spus inaltpreasfintitul Mitropolit si Exarh Petru.

inaltpreasfintitul Petru a scos in evidenta activitatea PC preot Sergiu Aga, pastorul comunitatii „Sfantul Vasile de la Poiana Marului”, subliniind implicarea Sfintiei Sale pe plan cultural-misionar si social-filantropic in cadrul Mitropoliei Basarabiei, remarcand „harnicia, jertfelnicia si devotamentul cu care duce pana la capat orice binecuvantare care ii este incredintata”.

Dupa Sfanta Liturghie iPS Petru a vizitat, impreuna cu parintele paroh si membrii Consiliului Parohial santierul viitoarei biserici, unde parintele Aga a facut o scurta trecere in revista a situatiei la zi: etapa la care se afla constructia, resursele financiare necesare, demersurile efectuate pentru a le obtine si gradul de mobilizare a crestinilor pentru ca, in scurt timp, sa fie inaltat sfantul lacas. intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei a vizitat si Apartamentul social „Spre independenta”, care reprezinta una dintre activitatile sociale a parintelui Aga, in care sunt intretinute tinere orfane aflate in perioada postinstitutionala, fiind ajutate pentru a obtine a obtine o instruire profesionala. Pana in prezent, in Apartamentul social din Orhei au fost gazduite si instruite 22 de adolescente.

Parintele Aga, in cuvantul sau, a multumit inaltpreasfintitului Petru pentru vizita, exprimand recunostinta consilierilor raionali si celor orasenesti pentru sprijinul semnificativ acordat bisericii „Sfantul Vasile de la Poiana Marului”.

Biroul de presa al Mitropoliei Basarabiei

©redactare Teo-Christian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010