Mobilizare pentru salvarea manuscriselor lui Robespierre de la exil

manuscrise robespierre Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Mobilizare pentru salvarea manuscriselor lui Robespierre de la exil

La mai mult de doua secole dupa moartea sa, Robespierre naste inca pasiuni: o licitatie anuntata miercuri, 11 mai 2010, pe marginea manuscriselor liderului iacobin a iscat un val de proteste impotriva riscului ca acestea sa paraseasca tara, multe voci cerand statului sa intervina.

Acest set de documente scrise de Maximilien Robespierre, estimate la aproximativ 200.000 – 300.000 de euro, se vor vinde pe 18 mai, la Sotheby’s din Paris, incepand cu orele 14:30.

Amintitele scrieri ale lui Robespierre, nascut in 1758 in Arras si ghilotinat la Paris in iulie 1794, s-au pastrat mai mult de doua secole, de catre urmasii prietenului sau din Olanda si ramanand necunoscute.

Interesul si valoarea acestora sunt foarte mari, spun istoricii, care s-au mobilizat in urma anuntului legat de licitatie, alaturi de mai multi politicieni.

manuscrise robespierrePartidul Comunist, Partidul Socialist si Partidul Radical de Stanga au alertat Ministerul Culturii cu privire la riscul ca manuscrisele lui Robespierre sa ajunga in strainatate. Ele si-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru initiativa subscrierii nationale a Societatii de Studii robespierriste.

PS i-a cerut lui Frederic Mitterrand “sa depuna toate eforturile pentru a se asigura ca astfel de inregistrari de o valoare inestimabila pentru istoria Revolutiei franceze si pentru actiunea politica a lui Robespierre pot fi pastrate in institutiile proprii nationale”.

Joi, ministrul de Relatii cu Parlamentul, Patrick Ollier, a asigurat ca “Ministrul Culturii este vigilent si isi va asuma, in numele statului, toate responsabilitatile sale”.

Statul isi poate exercita acest drept de preemptiune.

In acest caz, “decizia de preemptiune se anunta verbal in camera de licitatie, odata cu prima lovitura de ciocan”, a declarat Sotheby’s pentru AFP.

Sintagma “sub rezerva dreptului de preemptiune al statului” se pronunta astfel iar Statul este declarat “prioritate contractanta”.

El dispune de 15 de zile pentru a-si prezenta pozitia finala. Statul achizitioneaza bunul la “pretul ultimei licitatii, plus comisionul de achizitionare”, a adaugat casa de licitatii. Achizitia se poate face cu ajutorul sponsorilor sau subscrierilor (abonamente).

“Aceasta dispozitie nu exista decat in Franta si deseori este surprinzatoare pentru potentialii cumparatori straini”, a declarat Sotheby’s, dezvaluind ca aceste manuscrise sunt vandute intr-un singur lot, pentru a fi evitat orice risc de dispersare.

Aceste 113 pagini ale proiectelor liderului iacobin, bifate, taiate, corectate, scrise cu un scris mic si lizibil de catre Robespierre, au fost realizate intre ianuarie 1792 si iulie 1794.

Ele reprezinta manuscrisul primului proiect al unuia dintre cei mai prolifici autori din timpul Revolutiei, “Predica iacobinilor despre Razboi”, 25 ianuarie 1792, dezvaluita inainte de moartea sa, “Discursul 8 Thermidor”, 26 iulie 1794. impreuna se afla fragmente din 5 discursuri si patru articole, cat si note si o scrisoare de la un apelant necunoscut pe fondul filosofiei sale nelinistite: relatia dintre Fericire si Libertate.

Directorul Institutului de Istorie al Revolutiei Franceze, Pierre Serna, si totodata membru al Ligii de studii robespierrene, au solicitat inca de la inceputul lunii mai un gest sau o decizie a statului.

Preemptiunea sau achizitionarea in beneficiul public, cum ar fi Arhivele Nationale, a spus el, “ar permite Frantei sa salveze ceea ce i-a ramas de la Robespierre” (foto AFP)

related articles?Scoala Medie din Sayville creeaza scrieri cuneiforme in lut

?Un nou program (soft) poate traduce vechi scrieri biblice. Noi

?Pergamentul Templului de la Qumran – pregatit chiar langa Marea Moarta

?Manuscrisele de la Marea Moarta in atentia oamenilor de stiinta si

?Limba vorbita de Hristos, aramaica, prinde viata la Oxford

?La 1 octombrie 2009, vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor ..

?Scenarii deschise: Sfantul Ioan Gura de Aur – marele invatator al

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.