publicat în: Arhivă

Societatea si institutiile sale trebuie sa isi “descopere radacinile morale” (scandalul Rubygate)

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Rubygate - Berlusconi Societatea si institutiile sale trebuie sa isi "descopere radacinile morale"

Papa Benedict al XVI-lea a spus vineri, 21 ianuarie 2011, ca doreste ca "societatea si institutiile publice "sa-si descopere radacinile lor morale si spirituale" – in timp ce Italia este zguduita de scandalul Rubygate, care il implica pe seful guvernului, Silvio Berlusconi.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Noile provocari care apar la orizont, obliga la intalnirea din nou dintre Dumnezeu si om, incat institutiile publice si societatea sa-si descopere radacinile lor spirituale si morale", a spus Papa Benedict al XVI-lea, fara a face aluzie directa la cazul Ruby, dar cu ocazia primirii in audienta a prefecturii din Roma.

El spera intr-o “noua consistenta a valorilor etice si juridice de referinta”.

Papa a mai constatat, de asemenea, ca "schimbarile profunde" curente "pot genera un sentiment de insecuritate, datorita, in primul rand, situatiei sociale si economice precare". Dar, el apreciaza ca sentimentul este, de asemenea, unul de "slabire accentuata a perceptiei principiilor etice care stau la baza drepturilor si atitudinilor personale si morale”.

"Lumea noastra, cu toate sperantele si posibilitatile sale, este traversata in acelasi timp, de impresia ca lipseste un consens moral", a remarcat Papa, care denunta neobosit "relativismul" contemporanilor sai.

in consecinta, "structurile ce stau la baza coexistentei nu mai sunt capabile sa functioneze la maxim", si multi "considera ca fortele mobilizate in apararea societatii civile sunt destinate unui esec", a adaugat el.

Ca raspuns, crestinii "au responsabilitatea de a gasi o noua determinare in practicarea credintei si in facerea de bine, pentru a continua cu curaj sa fie aproape de oameni, atat in momentele de bucurie cat si in perioadele mai sumbre ale existentei pamantesti".

Silvio Berlusconi, deja slabit de frictiunile din interiorul majoritatii sale, este implicat intr-o noua afacere sexuala, ancheta "Rubygate", in care acesta este suspectat de prostitutie de minori si abuz in serviciu, de catre procurorul din Milano (nord).

Joi seara, numarul doi al Vaticanului, Cardinalul Tarcisio Bertone, a acceptat pentru prima data sa raspunda la o intrebare despre Rubygate, afirmand ca Vaticanul urmareste "cu ingrijorare cazurile italienesti”.

Ca stat separat, Vaticanul vorbeste rar despre situatia politica si sociala italiana, dar Cardinalul Bertone a mai afirmat, de asemenea, ca Vaticanul detine propriile canale, si proceduri, fara sa apeleze la declaratii publice".

Cu toate acestea, Secretarul de Stat, "i-a invitat pe toti, mai ales pe cei care au o responsabilitate publica administrativa, politica si judiciara, sa depuna eforturi in a demonstra un caracter mai ferm".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011