Benedict al XVI-lea: contactul virtual nu ar trebui sa se substituie contactului uman

comunicare si computer Lacasuri Ortodoxe din Vatican: Benedict XVI: „Contactul virtual nu ar trebui sa se substituie contactului uman”

Papa Benedict XVI a invitat catolicii luni, 24 ianuarie 2011, sa fie prezenti in retelele sociale de Internet, cu avertismentul: „contactul virtual nu trebuie sa se substituie contactului uman direct”.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


„Este important sa ne amintim intotdeauna ca intalnirea virtuala nu poate si nu trebuie sa fie un substitut al contactului uman cu persoanele prezente in viata noastra”, declara papa in mesajul sau pentru a 45-a zi mondiala a comunicatiilor sociale.

comunicare si computer Aceasta zi este celebrata in Biserica Catolica pe data de 5 iunie, avand tema: „Adevar, anunt si autenticitate a vietii in era digitala”, dar textul papei a fost facut public luni, de ziua Sfantului Francisc (François) de Sales, patronul jurnalistilor.
Benedict XVI ii cheama pe crestini sa „se uneasca cu incredere si o creativitate constienta si responsabila” in retelele sociale, devenite „parte integranta a vietii umane”.
El a cerut tinerilor sa „transforme in bine prezenta lor in arena digitala” si a subliniat la adresa tututor ca „modul crestin de prezenta” pe net se concretizeaza „printr-o forma de comunicare cinstita si deschisa, responsabila si respectuoasa fata de ceilalti.”

„Adevarul pe care incercam sa-l impartasim nu-si bazeaza valoarea pe popularitate sau pe atentia primita. Trebuie sa-l facem cunoscut asa cum este, fara sa incercam sa-l facem acceptabil indulcindu-l”, a subliniat papa, potrivit AFP.
Apeland la „autenticitatea de a fi”, el avertizeaza simultan impotriva pericolului de a trisa cu privire la informatiile postate online, „construind un profil public fictiv”.
Acest text „este bogat si pozitiv, caci riscul catre care ne grabim astazi este banalizarea comunicarii”, a declarat arhiepiscopul Claudio Maria Celli, presedintele Consiliului Pontifical pentru Comunicatii Sociale, la prezentarea acestui mesaj pentru presa.

Ziua Comunicatiilor Sociale este unica zi stabilita la nivel mondial de Conciliul Vatican II (1962-1965), in anul 1963. Prima celebrare a avut loc in 1966. in majoritatea tarilor ea este fixata duminica, inainte de Rusalii, la recomandarea episcopilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.