Benedict al XVI-lea cheama crestinii sa renunte la certurile care ii scindeaza

papa Benedict XVI Lacasuri Ortodoxe din Vatican: Benedict al XVI-lea cheama crestinii sa „renunte la certurile” care ii scindeaza

Papa Benedict XVI a facut un apel la crestini sa „abandoneze scandalul divizarii (lor)”, duminica, 23 ianuarie 2011, in timpul rugaciunii ingerului (in cinstea intruparii Domnului, vestita de inger), la Vatican. „Fiecare divizare a Bisericii este un afront la adresa lui Dumnezeu”, a declarat papa de la balconul apartamentului sau din Piata Sfantul Petru, in aceasta saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


El a chemat la „un efort serios de intoarcere la Hristos”, singura cale de a realiza „unitatea deplina vizibila”.
Benedict XVI a amintit inca o data de dificultatile cu care se confrunta crestinii in Orientul Mijlociu: „noi stim ce incercari infrunta fratii si surorile noastre din Tara Sfanta si Orientul Mijlociu”, uneori „pana la jertfirea vietii lor”, a spus el.

Doua atentate soldate cu morti au lovit recent comunitatile crestine din aceasta regiune: in 31 octombrie (impotriva unei biserici din Bagdad, Irak, unde 44 credinciosi si 2 preoti au fost ucisi), apoi, cu o noapte inainte de Anul Nou, in fata unei biserici ortodoxe copte din Alexandria, in nordul Egiptului, unde au decedat peste 20 persoane (v. Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

Papa a deplans aceste atacuri si a subliniat in 10 ianuarie 2011 „nevoia urgenta” ca guvernele din Orientul Apropiat sa adopte, „in ciuda provocarilor si amenintarilor, masuri eficiente de protejare a minoritatilor religioase.”
Considerand ca aceste declaratii constituie un „amestec inacceptabil”, Egiptul a chemat pentru consultari pe ambasadorul sau pe langa Vatican.

Cea mai mare institutie a Islamului sunnit, Al-Azhar, de langa guvernul egiptean, a decis la randul sau suspendarea reuniunilor sale bianuale cu Vaticanul, considerand ca aceste declaratii „ataca” Islamul, precizeaza AFP.
Vaticanul a raspuns, reafirmandu-si „linia de deschidere” si „dorinta de dialog”.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.