publicat în: Arhivă

Papa Benedict al XVI-lea: Ceremonia nuntii nu este una de forma

Verighete Lacasuri Ortodoxe din Vatican: Papa: „Nimeni nu poate pretinde” dreptul la o nunta in biserica

„Nimeni nu poate pretinde” dreptul la o nunta in biserica, ceremonie valabila numai pentru cel care adera la Sacramentul Nuntii, exact asa cum este el invatat si predat in religia catolica, a declarat sambata papa Benedict XVI.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


„Dreptul de a contracta un mariaj presupune ca putem si avem intentia sa-l celebram cu adevarat, in consecinta, in adevarul sau profund, asa cum ne invata Biserica”, a spus papa, primind la Vatican pe magistratii de la Roman Rota (Tribunal Apostolicum Rotae Romanae), tribunal al Vaticanului pentru probleme matrimoniale, la deschiderea anului judiciar.
Nunta la biserica nu este „o cerinta subiectiva care trebuie indeplinita de clerici printr-o simpla recunoastere formala, indiferent de continutul real al uniunii”, a adaugat el.

Papa Benedict XVI a insistat asupra importantei de a testa convingerile aspirantilor la casatorie, vizavi de „obligatiile inalienabile pentru validitatea sacramentului casatoriei”.
„Un discernamant serios in aceasta privinta ar putea evita situatia ca impulsuri emotionale sau motive superficiale sa-i conduca pe cei doi tineri la neasumarea unei responsabilitati pe care nu ar sti sa o onoreze mai tarziu”, a afirmat papa, potrivit AFP.

Pentru el, „casatoria si familia sunt institutii care trebuie sa fie promovate si aparate de orice indoiala posibila asupra adevarului lor, deoarece orice atingere care le este adusa e de fapt o rana care afecteaza convietuirea umana”.
Benedict XVI si-a exprimat dorinta de a „intrerupe, in masura posibilului, cercul vicios al admiterii practic automate a casatoriei, fara o pregatire adecvata si un examen serios (…), si declaratia judiciara la fel de facila, dar in sens invers, de anulare a casatoriei numai pe baza constatarii esecului”.

Anul trecut, in timpul aceleiasi ceremonii, Benedict XVI a solicitat sa nu se promoveze „satisfacerea cerintelor subiective” pentru „a ajunge cu orice pret la o declaratie de anulare” a casatoriei.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011