publicat în: Arhivă

Icoana Kievo-Bratk a Maicii Domnului, 10 mai

Icoana „Kievo-Bratk” a Maicii Domnului, 10 mai

O Icoana care a mers pe apa

De doua ori, aceasta Icoana a aparut In mod minunat: prima data, In anul 1654, In biserica Sfintilor Boris si Gleb din Visgorod, iar a doua oara In 1662. In acest ultim an mentionat, orasul Visgorod a fost cucerit de tatarii din Crimeea, aliati cu o armata poloneza.


Intre altele, biserica Sfintilor Boris si Gleb a fost profanata si distrusa. Dar Inainte de a se Intampla aceste evenimente, cele mai scumpe odoare ale bisericii: Icoana facatoare de minuni (care atunci Inca nu se numea „Kievo-Bratk”) si sfintele moaste din incinta au fost protejate In mod direct de catre Pronia divina: si anume, Icoana a fost scoasa din biserica de maini nevazute si a mers pe ape pana la Kiev (pe Nipru, pana pe malul raului Podola), iar sfintele moaste au fost ascunse Intr-o cripta.

Icoana a fost vazuta mergand pe apa, si preluata de locuitorii Kievului cu mare bucurie. Ea a fost dusa cu cinste In manastirea Kievo-Bratk, de unde Ii provine numele actual.

Ca act oficial, exista un inventar al bunurilor bisericii manastirii Kievo-Bratsk, Intocmit In anul 1807, care cuprinde si descrierea Icoanei. De asemenea, se cunoaste ca a existat un cantec In cinstea Icoanei Maicii Domnului „Kievo-Bratk”, care a circulat Incepand cu anul 1692.

Icoana are trei date de pomenire: la 6 septembrie, la 10 mai si la 2 iunie, In cinstea aparitiei minunate din 1654, toate trei.
Originalul nu s-a pastrat, dar copia exacta a Icoanei facatoare de minuni este pana astazi la manastirea Pokrov a Maicii Domnului.

Redactor: Teo-CHristian