Liturghie patriarhala la mormantul Sfantului Ioan Teologul… Iconografie (foto)

In ziua de vineri, 8 mai 2015, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat Sfânta Liturghie în Basilica Sfântului Ioan Teologul din Efes, in Asia Mică. Astazi, in data de 26 septembrie, Biserica ortodoxa cinsteste in mod deosebit Mutarea la Domnul a Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan.

Construita de împăratul Iustinian, în secolul al VI-lea, Biserica mormântului Apostolului Ioan este in prezent ruinata, deși mormântul se pastreaza inca in zona altarului.

Despre Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, in simbolistica si iconografie, aflam mai multe de la pictorul iconar si istoric Claudiu Victor Gheorghiu:

“Simbolul Sfantului Ioan este vulturul, care semnifica venirea SFANTULUI DUH si DUMNEZEIREA lui HRISTOS.

Dionisie din Furna arată că Sf. Apostol și Evanghelist Ioan se zugrăvește după cum urmează: – in icoanele unde este zugrăvit între Apostoli, în scenele din viața Mântuitorului se pictează tânăr, fără barbă;

– atunci când se zugrăvește singur sau scriind Evanghelia, este reprezentat bătrân, pleșuv, cu barba lungă, ținând în mână cartea (Evanghelia) sa. Poartă un veșmânt verde pe dedesubt, iar veșmântul de deasupra roșu; – se mai zugrăvește împreună cu ceilalți Evangheliști în pandantivele din unghiurile dintre arcurile bolților turlei, șezând fiecare pe scaun și scriind Evangheliile, fiecare cu simbolul său.

Cântările Ortodoxiei: Teologia nu se dobândeste cu mintea, ci cu inima

„Rezemându-te pe pieptul Învăţătorului tău Hristos, la Cina Domnului, iubite ucenice, de acolo ai cunoscut cele negrăite, şi cerescul glas tuturor ai tunat: La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu, lumina cea adevărată, care luminează pe tot omul care vine în lume, Hristos Dumnezeu şi Mântuitorul sufletelor noastre.“ (Facere a lui Vizantie, p. 55)

RUGACIUNE CATRE SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST IOAN – 8 mai si 26 septembrie

Cu credinta, cu dragoste si cu evlavie, din inima venim catre tine, Sfinte Apostole si Evangheliste Ioane, de Dumnezeu cuvantatorule si prietenul cel preaiubit al lui Hristos, si cu toata umilinta te rugam sa ne ajuti noua, nevrednicilor, cu sfintele si preaputernicele tale rugaciuni, spre a trece cu liniste si cu alinare peste toate valurile cele tulburi ale veacului celui de acum si spre a nu cadea noi in laturile si cursele cele prea mestesugite ale railor oameni si ale viclenilor diavoli.

Pe tine, vulturule cel preainalt zburator al teologiei, te rugam sa mijlocesti pentru noi catre Preamilostivul Dumnezeu si Mantuitorul nostru, lisus Hristos, ca sa lumineze cu al Sau Har mintile noastre cele intunecate de patimi, spre a primi si noi intelepciunea cea de la Duhul lui Dumnezeu si a cunoaste dogmele dreptei credinte si minunile cele din Legea Sa, si spre a lucra si noi, dupa putere, pe cele ce le vom intelege.

Pe tine, ucenicul cel preaiubit al lui Hristos, care ai propovaduit lumii dragostea lui Dumnezeu si dragostea de aproapele, te rugam sa ne ajuti cu a ta mijlocire catre Domnul, pentru ca si noi prin Darul lui Dumnezeu sa ajungem a iubi pe Dumnezeu din toata inima, din tot cugetul si din toata vIrtutea noastra, iar pe aproapele nostru ca pe noi insine.

Pe tine, vasul cel preacurat al fecioriei, te punem mijlocitor catre Preabunul Dumnezeu, ca, prin ajutorul si mila Sa sa ne izbaveasca de razboaiele cele iuti ale maniei si ale poftelor trupesti, precum si de potopul gandurilor celor necurate, care pururea din inima izvorasc si care, ca niste nori ai intunericului, din adanc risipindu-se, mintea noastra o intuneca spre pierzarea sufletelor noastre.

Catre tine, preafericite ucenic si apostol, care de Catre Domnul, fiu al Preasfintei si Preacuratei Sale Maici ai fost numit, si careia pana la ducerea ei din lumea aceasta i-ai slujit, cadem cu toata umilinta si zdrobirea inimii noastre, ca, impreuna cu Preacurata Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, care este si Maica Domnului, Maica ta si Maica noastra a tuturor celor ce au crezut in Hristos, sa mijlocesti pentru noi catre Preadulcele nostru Mantuitor ca, prin a Sa mila si indurare, sa nu ne lase pe noi in toate zilele vietii noastre, nici in ceasul sfarsitului nostru, atunci cand vom sta inaintea Lui si ne va judeca. Amin!

Fotografii: Nikos Manginas – Liturghie patriarhala la Biserica mormantului Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan – Amen.gr

Icoane: 1. Sfantul Apostol si Evanghelist IOAN, cu scene din viata sa, 2004, col.privata SUA, pictura de Claudiu Victor Gheorghiu; 2. Adormirea Sfantului Apostol si evanghelis Ioanla Efes, 2007, in colectia primarului orasului Busteni: Emanoil Savin, pictura de Claudiu Victor Gheorghiu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.