RUSII IN TARA SFANTA: pe larg, despre noua carte publicata la Ierusalim

O noua carte in limba rusă a fost publicata la Ierusalim, dedicată prezenței rusesti în Țara Sfântă.

Scrisa de Diaconul Alexandru Zanemontz, cartea conține 300 de pagini de text, sute de ilustrații color de arhivă și ilustratii contemporane ale artistului rus Ilya Viktorov. Prefața a fost scrisa de IPS Mitropolit Ilarion de New York si America de Rasarit, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara tarii, si a fost publicata cu binecuvântarea PS Episcop Agapit de Stuttgart, șef al Comisiei editoriale bisericesti.

Povestea începe cu pelerinajul egumenului Daniil și al Sfintei Eufrosina din Polotsk, din secolul XII, și continuă până în ziua de azi. Din viața Sfintei Eufrosina, știm că, încă din secolul al 12-lea, din timpul cruciadelor, exista o mănăstire ruseasca în Țara Sfântă. O mare atenție este acordată în mod special perioadei secolelor XIX-XX, cand prezența oficialilor rusi în Ierusalim și pelerinajele în masă, din Rusia, erau deja frecvente.

Crearea “Palestinei rusesti”, în secolul al 19-lea, nu a fost doar rezultatul politicii guvernamentale și al deciziilor sinodale, ci mai ales un rezultat al asceților care au vietuit în Orientul Apropiat. Șefii Misiunii Ecleziastice Ruse din Ierusalim și alti clerici, precum și călugărițele și laicii, au ales să se stabilească în Palestina. Nimeni nu se afla acolo împotriva voinței sale; Țara Sfântă i-a atras doar pe cei care doreau să trăiască și să se roage acolo. Arhimandritul Antonin (Kapustin) a condus Misiunea aproape 30 de ani, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, și nu s-a mai întors în Rusia nici măcar o dată, în cursul acestei perioade; el s-a simțit ca acasă, în Orientul creștin, și a cultivat o dragoste adevărată pentru acesta. Nici măcar nu a fost atras în Rusia de promisiunile de a fi hirotonit episcop, așa cum se obișnuia în acele zile.

Multe mănăstiri și biserici rusesti din Țara Sfântă au fost construite prin munca și sacrificiile personale, nu ale unor binefăcători individuali, ci ale poporului rus ca întreg. Terenul pe care a fost construita Manastirea Gornii a fost achiziționat prin intermediul unor colecte anuntate in ziare. Mijloacele de sprijinire a școlilor rusesti sau de construire a pensiunilor pentru pelerini – organizate de Societatea Ortodoxă Palestina – au provenit din colecte facute la Duminica Floriilor. Societatea Ortodoxă Palestina, mai târziu numita Societatea Imperiala Ortodoxa Palestina, a fost una dintre cele mai mari organizații sociale ale Rusiei pre-revoluționare.

Cartea se concentrează, de asemenea, pe perioada post-revolutionara a “Palestinei rusesti”, despre care cititorul rus contemporan știe puține lucruri. După cum scrie Mitropolitul Ilarion în prefața sa, “acest lucru este crucial pentru prezența Ortodoxă Rusă in Ierusalim, care a continuat neîntrerupt, chiar și după 1917: Misiunea Bisericească Rusă din Ierusalim și organizațiile sociale si-au continuat slujirea lor. Mai mult decât atât, între cele două Războaie Mondiale, s-au format noi comunități: în Betania, și mai târziu în Ghetsimani – o mănăstire a fost infiintată de două maici scoțiene, convertite la Ortodoxie… mari figuri ale diasporei ruse slujind acolo: Arhiepiscopul Anastasie (Gribanovsky) și Arhimandritul Ciprian (Kern), stareța Manastirii Înălțarii Domnului, de pe Muntele Măslinilor – Maicuta (Matuska) Tamara, fiica Marelui Duce Konstantin Romanov (poet sub pseudonimul “KR”) și o rudă a țarului.

Cartea include multe fotografii vechi din arhivele mănăstirilor rusesti din Ierusalim si din Franța, din colectia Societatii Imperiale Ortodoxe Palestina și colonia americană din Ierusalim. De multe ori, fotografiile vechi și cele noi sunt juxtapuse, pentru a reflecta continua istorie a prezenței rusesti în Țara Sfântă pana astazi.

“În timpul nostru, când granițele s-au deschis”, scrie Mitropolitul, “putem face pelerinaje la Ierusalim și Betleem, în Galileea și in pustia Iudeii. Și putem participa la aceste slujiri [de pietate], pe care generațiile stramosilor nostri le-au intreprins în Țara Sfântă”.

Autorul, Pr. Alexandru, este un diacon ortodox. De-a lungul mai multor ani, el a predat istoria în colegiile din Israel și organizează și conduce pelerinaje. El este autorul ghidului: “O saptamana in Țara Sfântă. Ghidul pelerinului”.

Cartea lansata acum este disponibila în librăriile din Ierusalim și Moscova și în unele biserici din Sankt Petersburg.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.