Friday 11 september 2015

Pentru prima data dupa 40 de ani: Sfanta Liturghie, oficiata in Gialousa – partea ocupata a Ciprului

Pentru prima data dupa 40 de ani, Sfanta Liturghie a fost oficiata in Gialousa – in partea ocupata de turci a Ciprului.

In ziua de duminica, 6 septembrie 2015, în ziua comemorării Minunii Arhanghelului din Colose, o Sfanta Liturghie a fost oficiata în Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Gialousa, în partea ocupata de turci a Ciprului, pentru prima dată dupa 40 de ani.

Sfintele Liturghii au fost oficiate în această biserică până în anul 1976, chiar si la doi ani după invazia insulei, cand ultimii locuitorii ciprioți greci au părăsit orașul.

Duminica trecută, pentru intaia data, o Sfanta Liturghie a fost oficiata de Episcopul Hristofor de de Karpasia, care a putut fi auzit spunand, conform publicatiei grecesti Romfea:

“Hristos a înviat, frații mei, în inimile si in tara noastra”.

Alaturi, in slujire, s-a aflat si Parintele Zaharia, care traieste ca pustnic în Rizokarpaso, în zona turcească, ingrijindu-se astfel duhovniceste de cei aproximativ 300 de credincioși care au mai rămas in zona.

Cu această ocazie, numerosi credincioși au venit din partea liberă a insulei, cu cele opt autobuze sosite aici, sau cu propriile lor mașini, pentru a participa la Liturghie.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, s-a organizat o procesiune cu Icoana Arhanghelului, în jurul bisericii.

Episcopul Hristofor și-a exprimat speranța că Dumnezeu și Arhanghelul Mihail ii vor lumina pe liderii celor două comunități ale țării (turca si cipriota), sa găseasca “o soluție pașnică, doar asa putand coexista in Cipru”.

El a mai amintit ca biserica, zidita in secolele X-XI, cu imbunatatiri in secolul al XVI-lea și al XIX-lea, a servit ca moschee timp de mulți ani, pe perioada ocupației. Pana in prezent, s-au păstrat doar iconostasul și altarul. Frescele au fost acoperite cu var. Doar una s-a mai pastrat, insa si ea în stare deplorabila, reprezentandu-l chiar pe… Arhanghelul Mihail.

In mod minunat, unul dintre foștii locuitori ai orașului, Dl. Chatzipantelis, aflandu-se in acest loc la Rusalii, chiar in acest an, a simțit un miros de tămâie în timp ce se afla în fața ușilor închise ale bisericii. Afland acest lucru, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului a avertizat că nu a fost nimic altceva decat un “semn” de la înger, ca in biserica se va sluji din nou. Chatzipantelis si Episcopul Hristofor au început imediat demersurile pentru oficierea Sfintei Liturghii in aceasta biserică.

Permisiunea a fot acordata, de catre autoritățile turcești, abia joi, exact înainte de Sărbătoarea Arhanghelului.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile