Au fost descoperite moastele Sfantului Cuvios Matei de Yaransk (foto)

Pe 21 august 2015, la ora 15:30, în Yaransk, în capela aflata pe locul in care a fost ingropat Cuviosul Parinte Matei, facatorul de minuni din Yaransk, s-au descoperit moaștele sale sfinte, conform informatiilor oferite de reprezentantii eparhiali.

În iarna acestui an, Episcopul Paisie de Yaransk și Luzsky a apelat la Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill, cu o cerere de binecuvântare, pentru a efectua munca de cercetare pe un sit arheologic desfasurat in locul in care a fost îngropat Parintele Matei din Yaransk, in scopul gasirii moastelor sale. Sanctitatea Sa a binecuvântat lucrarea de “aflare a moastelor”.

Se stia ca mormântul Parintelui Matei din Yaransk se afla in Cimitirul “Inaltarea Domnului” din Yaransk. Acum, acolo exista, insa, si o capela.

Lucrarile de cautare a mormantului au fost efectuate de arheologii Centrului Științific pentru Protecția Patrimoniului Cultural din Regiunea Kirov”. Actiunea a fost supravegheata de reprezentanții Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților.

Pe 21 august, vineri, la ora 15:30, la o adâncime de aproximativ 3 metri sub zidul capelei, a fost gasit sicriul sfantului. Când capacul a fost deschis, au iesit la iveala moaștele Sfantului Matei, facatorul de minuni din Yaransk. Au mai fost descoperite vesmintele monahale, bine conservate, crucea de înmormântare și icoana, centura monahală și mătăniile acestuia.

În momentul in care au fost descoperite moastele, Episcopul Paisie de Yaransk și Luzsky si Arhiepiscopul Ioan de Yoshkar-Olin și Mari, au oficiat o slujba cu citirea Acatistului Parintelui Cuvios Matei din Yaransk.

Moaștele au fost transferate intr-unul dintre lacasurile ortodoxe din Yaransk.În prezent, Patriarhia Moscovei pregateste documentele necesare, urmand ca sfintele moaste sa primeasca binecuvântarea Patriarhului, pentru ca ele sa poata fi expuse credinciosilor, spre venerare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.