Arheologii au descoperit moastele Sfantului Teoctist

Oamenii de stiinta de la Institutul de Arheologie RAS, au descoperit in Novgorod, în cadrul săpăturilor efectuate in Catedrala Sfantul Gheorghe, mormantul Sfantului Teoctist – pierdut la începutul secolului al XX-lea – care a fost Arhiepiscop de Novgorod și Pskov la începutul secolului al XIV-lea.

În mormânt, au fost găsite moastele sfântului, care au fost transferate in Catedrala Sfantul Gheorghe, in secolul al XVIII-lea, conform serviciului de presă al Institutului de Arheologie.

“Descoperirea mormântul sfântului este un eveniment nu doar pentru Novgorod, acesta fiind un sfant al tuturor rusilor” – a declarat șeful expediției, Vladimir Sedov.

“S-a dovedit că cel decedat a fost acoperit intr-o mantie, fiind întins pe pânză de mătase brodată cu o cruce, din fir de aur. Acest material unic din secol XVIII, s-a reușit să fie salvat”- a spus Sedov.

Sfantul Teoctist a devenit Arhiepiscop de Novgorod și Pskov în 1300. Arhiepiscopul Teoctist a murit în 1310 și a fost înmormântat în Mănăstirea Bunei Vestiri.

După 300 de ani, în timpul domniei țarului Alexei Mihailovici, la mormântul său au început sa se inregistreze vindecări, deasupra lui fiind construita o biserica.

În 1786, atunci când Mănăstirea Bunavestire a fost desființată, moaștele au fost mutate la Catedrala Sfantul Gheorghe. Cu timpul, pe mormântul lui s-a inaltat un altar de argint.

“Odată cu venirea la putere a bolșevicilor, locul de înmormântare s-a pierdut” – a spus Sedov.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.