publicat în: Arhivă

Arheologii au descoperit moastele Sfantului Teoctist

Oamenii de stiinta de la Institutul de Arheologie RAS, au descoperit in Novgorod, în cadrul săpăturilor efectuate in Catedrala Sfantul Gheorghe, mormantul Sfantului Teoctist – pierdut la începutul secolului al XX-lea – care a fost Arhiepiscop de Novgorod și Pskov la începutul secolului al XIV-lea.

În mormânt, au fost găsite moastele sfântului, care au fost transferate in Catedrala Sfantul Gheorghe, in secolul al XVIII-lea, conform serviciului de presă al Institutului de Arheologie.

“Descoperirea mormântul sfântului este un eveniment nu doar pentru Novgorod, acesta fiind un sfant al tuturor rusilor” – a declarat șeful expediției, Vladimir Sedov.

“S-a dovedit că cel decedat a fost acoperit intr-o mantie, fiind întins pe pânză de mătase brodată cu o cruce, din fir de aur. Acest material unic din secol XVIII, s-a reușit să fie salvat”- a spus Sedov.

Sfantul Teoctist a devenit Arhiepiscop de Novgorod și Pskov în 1300. Arhiepiscopul Teoctist a murit în 1310 și a fost înmormântat în Mănăstirea Bunei Vestiri.

După 300 de ani, în timpul domniei țarului Alexei Mihailovici, la mormântul său au început sa se inregistreze vindecări, deasupra lui fiind construita o biserica.

În 1786, atunci când Mănăstirea Bunavestire a fost desființată, moaștele au fost mutate la Catedrala Sfantul Gheorghe. Cu timpul, pe mormântul lui s-a inaltat un altar de argint.

“Odată cu venirea la putere a bolșevicilor, locul de înmormântare s-a pierdut” – a spus Sedov.