Ceremonie de Sfintire a Sfantului Mormant, la Ierusalim – un eveniment controversat

Asa dupa cum se intampla de fiecare data pe 15 iulie, mai multi preoți si pelerini s-au alăturat si in acest an călugărilor franciscani, cu ocazia celebrarii Ceremoniei de Sfintire a Sfântului Mormânt. Astfel, o Messa (Liturghie catolica) a fost oficiata de catre custodele Țarii Sfinte, Rev. Pierbattista Pizzaballa, în prezența gardianului Sfântului Mormânt, Noel Muscat.

În fiecare an, începând din 1149, întreaga Dieceza a Ierusalimului comemoreaza aniversarea inaugurării Bazilicii, o sărbătoare care datează din timpul Cruciadelor, atunci când Altarul a fost stropit și binecuvântat, in cladirea tocmai reconstruita.

Acest moment din istorie a fost de multe ori subiect de controverse și a provocat răni adânci. Dar, aceasta solemnitate nu este în niciun fel un tribut adus gloriei cruciatilor – dupa cum asigura misionarii franciscani in Tara Sfanta. Dimpotrivă, acesta pare a fi un punct culminant, care reunește toți creștinii în acest loc care, prin Hristos, a devenit centrul lumii și sursa vieții.

“Noi nu sărbătorim victoria noastră asupra altora; sărbătorim dorința noastră, cea a Bisericii de Apus, de a fi parte din istoria acestui pământ și a acestui loc”, a explicat custodele în predica sa, in aceste zile.

El a reamintit vocația universală a acestui oraș, spunând:

“Sărbătorim în această bazilică, în acest loc unic, care a cunoscut greutati, dar care mai este, totodata, fascinant; în acest complex religios, cu dorința comună de a vedea Mormântul gol al lui Hristos”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.