Un week-end cu… Sfanta Maica Valentina din Minsk (VIDEO)

“Munca la locurile sfinte vindecă sufletul”, este dictonul pelerinilor din Belarus, care muncesc regulat la mormântul Sfintei Valentina din Minsk, aminteste publicatia in limba belarusa “Sobor”.

La sărbătoarea Sfinților din Belarus, cei prezenti in Catedrala din Minsk au pornit in procesiune, catre locul de odihnă al Sfintei Fericite Valentina de Minsk, în cimitirul satului Krysov. Cu icoane in maini (vezi video), credincioșii au ajuns in Gara Pyatigorye, urmand apoi o cale de aproximativ 3 km, pe jos, prin locurile unde a trăit odată asceta sfanta.

Maica Valentina, numita așa de catre pelerini, s-a născut într-o familie de preot. Înca din timpul vieții sale, era numita sfânta. Cele două Războaie Mondiale, moartea celor dragi, anii cruzi fără de Dumnezeu au intarit duhul sau.

Mărturisindu-L deschis pe Hristos in viata sa, Valentina avea sa devina un bastion al Ortodoxiei în Belarus – multi oameni venind și cautand mangaiere la aceasta. Prin rugăciunile ei, oamenii se vindecau. Ultimii 30 de ani ai vieții Maicii Valentina au fost marcati de suferinta, infirmitatea trupeasca țintuind-o la pat, ramanand astfel in rugăciune și smerenie.

Astăzi, Maica Valentina este cinstita nu doar de cei din Belarus, ci și de cei din țările vecine. La fiecare sarbatoare, locul inmormantarii sale este decorat de pelerini, in moduri care mai de care mai neobisnuite (vezi video). Pelerinii continua sa vina in acest loc in fiecare weekend.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.