Catedrala Sfantul Sava din Belgrad: s-a incheiat concursul. A fost ales proiectul de interior, pentru cea mai mare catedrala ortodoxa din Balcani

Comisia de concurs pentru pictura in mozaic a Catedralei Sfântul Sava a ales, ieri, proiectul pentru pictura mozaic care urmeaza sa decoreze interiorul celei mai mari biserici ortodoxe din Balcani.

În timpul sesiunii comisiei din cadrul Academiei Ruse de Arte din Moscova, Serbia a fost reprezentată de Ministrul Afacerilor Externe, Ivica Dacic, în timp ce reprezentantul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC) a fost Mitropolitul Muntenegrului și Litoralului, Amfilohije. Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost Mitropolitul Ilarion.

Comisia sârbo-ruseasca a decis să încredințeze decorarea Catedralei Sfantul Sava din Belgrad artiștilor mozaicari din Rusia, care vor fi asistati de către colegii lor din Belarus, informeaza agentia Tanjug. Mozaicul va fi colorat conform instrucțiunilor artistului academic si pictor iconar Nikolai Mukhin.

Înainte de începerea lucrărilor, artiștii ruși și belaruși vor vizita bisericile și mănăstirile din jurul Serbiei și Muntenegrului, pentru a afla mai multe despre stilul sârbo-bizantin, care va fi folosit în pictura mozaic, fără niciun amestec al influențelor moderne, a declarat Mitropolitul Amfilohije, după sesiune.

Dacic a declarat că 300 de artisti vor lucra în fiecare zi la mozaicul care va acoperi aproape 15.000 de metri patrati. Proiectul ar trebui să fie finalizat în opt, până la zece ani.

Valoarea proiectului va totaliza peste 30 de milioane de euro, iar fondurile vor fi asigurate printr-o donație a guvernului rus, la instrucțiunile Presedintelui Vladimir Putin, dupa cum s-a hotarat cu mai multi ani in urma, a declarat Dacic.

Artiștii angajati in realizarea mozaicului se vor confrunta cu o sarcină foarte dificilă, de prezentare a istoriei Bisericii Sârbe și Creștinismului ca întreg, conform editiei de ieri a cotidianului belgradean Vecernje Novosti.

Pictorii trebuie să realizeze cele mai importante scene din Vechiul și Noul Testament și 572 de sfinți, inclusiv clerici din Rusia, Georgia, Bulgaria, Grecia și România, în timp ce interiorul domului principal, care acoperă 1.500 de metri patrati, va afisa scena Învierii lui Hristos.

Catedrala Sfantul Sava a fost construita in cartierul Vracar al Belgradului, pe locul în care Sinan Pașa a ars pe rug moastele Sfantului Sava, fondator al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în timpul ocupației otomane, în 1595, pentru a calma si pedepsi o populatie rebela.

Construcția catedralei a durat multi ani de zile și, în cele din urmă, a fost finalizată în 2004, dar lucrările ce tin de decorarea interioara ar trebui să fie finalizate în 2022.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.