STIRI Albania | Un sfant atacat in zilele noastre: 300 de ani de la nasterea Sfantului Cosma de Etolia

Biserica Ortodoxă a Albaniei sărbătorește 300 de ani de la nașterea și 235 de ani de la martiriul Sfântului Cosma de Etolia, în ciuda amenințărilor naționaliștilor islamisti si ateisti albanezi.

Născut în 1714, Sfântul Cosma a devenit călugăr la Muntele Athos și apoi, timp de 25 de ani, a călătorit in Grecia și Albania de astăzi, pentru a predica Evanghelia, infiintand mai mult de 200 de școli și biserici in mediul rural.

Musulmanii l-au spânzurat, în Albania, în 1779. Pe 24 august, in acest an, în ziua lui sărbătoare, Biserica Ortodoxă a Albaniei i-a cinstit in mod oficial memoria, in mănăstirea inchinata sfântului, în Kolkondas, în provincia Fier.

O Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Anastasios de Tirana, asistat de către toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Albania.

În predica sa, Arhiepiscopul Anastasios de Tirana a vorbit în special despre circumstanțele istorice în care Sfântul Cosma si-a dezvoltat activitatea sa misionară, al căror rezultat a fost stoparea valului masiv de islamizare și salvarea Ortodoxiei în aceste țări.

În ultimele zile, mai multe articole au fost publicate în presa albaneză, care il numeau pe Sfantul Cosma un “diavol” și “anti-albanez”. Arhiepiscopul a atras atentia asupra acestui lucru: “Aceste atacuri sunt inspirate de motivații ateiste și in scopul inrobirii ortodocșilor”.

“Sfantul Cosma nu a fost doar un cleric ortodox și devotat misionar, ci a fost, de asemenea, un factor care a vizat emanciparea socială în circumstanțele timpului său. El i-a împins pe credincioșii ortodocși sa învețe limba greacă, drept modalitate de a împărtăși Evanghelia și Tainele Bisericii. La acea vreme, nu exista niciun document scris, inca, în limba albaneză, și nimic nu fusese tradus. Evanghelia a fost tradusa dupa mai multe zeci de ani. Prin predicile sale, el a trezit in randul mulțimilor credința, și a fost iubit de toți pentru progresul său in muncă și educație”.

Vizibil emoționat, Arhiepiscopul Anastasios a facut referire si la vizita pe care a intreprins-o, in ultimele zile, la locul in care trupul Sfântului Cosma a fost găsit și îngropat la trei zile dupa executarea lui, in Kolkondas. Acesta este satul Mujalli, în apropierea râului Seman.

Mănăstirea Sfântului Cosma a fost complet restaurată, prin grija Arhiepiscopului Anastasios. Excavarile au dus la descoperirea mormântul sfântului, cu o serie de fresce ale timpului. Patru alte biserici frumoase, dedicate sfântului, au fost construite în alte locuri din Albania.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.