Procesiune de amploare: mutarea moastelor Sfantului Alexandru Nevski

Cu ocazia celei de-a 290-a aniversari de la mutarea moaștelor Sfântului Alexandru din Neva, pe 12 septembrie, Mitropolitul de Sankt-Petersburg și Ladoga, Varsanufie, a prezidat si oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Lavrei Sfintei Treimi si Sfantul Alexandru Nevski.

Dupa slujba, Mitropolitul Varsanufie a binecuvântat clopotul de 18 tone al clopotniței Catedralei Sfintei Treimi.

Racla cu moaștele protectorului ceresc al “capitalei de nord” a fost purtata, ulterior, într-o procesiune, unita cu o alta procesiune pornita din Catedrala Kazan.

În anul 1724, dorind să puncteze victoria din Războiul de Nord, fondatorul orasului de pe Neva, împăratul Petru cel Mare, a dat ordinul transferarii moaștelor Sfântului Alexandru, care se aflau pana atunci în orașul Vladimir.

Mai târziu, printr-un decret al împărătesei Ecaterina a II-a, ziua transferarii moastelor a devenit zi sărbătoare a întregii Rusii.

Până în 1917, sarbatoarea exista în Sankt-Petersburg și daduse naștere unei procesiuni de la Catedrala Sfântul Isaac, pana la Lavra.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.