Biserica Ucrainei l-a inclus pe Sfantul Stefan cel Mare in calendarul propriu ortodox

Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a introdus in calendarul ortodox propriu, in randul sfintilor, pe Sfântul Ștefan cel Mare, voievod al Moldovei.

În cadrul reuniunii din 16 septembrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, intrunit sub președinția Mitropolitului de Kiev, Onufrie, a inclus în lista sfintilor sai pe Sfântul Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, cu data de cinstire pe 2/15 iulie (c.Iul).

Sfantul Stefan cel Mare a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, în anul 1992.

Astăzi, în unele zone din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Sfântul Ștefan cel Mare este foarte respectat de oameni, mai multe biserici fiind deja construite și inchinate spre cinstirea acestuia.

Sfantul Stefan cel Mare a domnit între anii 1457 și 1504 și este cunoscut pentru că a construit și a influențat construirea a zeci de biserici și mănăstiri pe întreg teritoriul Moldovei. În plus, el a câștigat victoria împotriva tătarilor și a rezistat Imperiul Otoman. Moaștele sale sunt venerate la Mănăstirea Putna, România.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.