Biserica Ortodoxa Sarba neaga ca Papa l-ar fi invitat pe Patriarhul Irineu la Vatican

Intr-o declaratie lansata in aceste zile de Biserica Ortodoxa Sârba, Episcopul Irineu de Backa (foto), purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Sarbe, neagă faptul ca Patriarhul sarb Irinej ar fi fost invitat la Vatican pentru o intalnire cu Papa Francisc (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Episcopul Irineu de Backa a declarat ca acest subiect a fost discutat public “doar pentru că Episcopul catolic din Zrenjanin, Ladislav Nemet, în declarația sa falsa pentru jurnalul Novi Sad, a facut aluzie la o întâlnire între o delegație a SPC și Arhiepiscopul Dominique Mamberti, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu alte țări”.

Episcopul Irineu a declarat că Mamberti a fost invitat in Serbia de către conducerea de stat, și că, “în semn de respect față de Biserica majoritara (ortodoxa) și șeful ei, programul vizitei lui Mamberti a inclus si o întâlnire de curtoazie cu Patriarhul sârb Irineu și Sfantul Sinod, pe 30 iunie, in Patriarhia de Belgrad”.

“Într-o discuție informală prietenoasa, ambele părți au subliniat necesitatea îmbunătățirii în continuare a relațiilor și a cooperării între cele două Biserici. Ele au discutat, de asemenea, despre necesitatea și utilitatea întâlnirilor bilaterale la cel mai înalt nivel, dar secretarul de al Sfântului Scaun nu a emis nicio invitație istorica a Papei Francisc catre Patriarh și membrii Sfântului Sinod, de a vizita Vaticanul”, a spus episcopul.

El a adăugat că “numai episcopul de Zrenjanin știe cum se face că Patriarhul Irineu și membrii Sfântului Sinod ar fi fost de acord sa viziteze Vaticanul – și ce fel de negocieri diplomatice privind modalitățile de organizare a acestei vizite” ar fi în curs de desfășurare – ceva despre care Nemet a vorbit.

Potrivit Episcopului Irineu, Nemet a demonstrat in mod constant “nevoia obsesiva de a da declaratii in numele Bisericii Ortodoxe Sarbe”.

El a adăugat că scopul probabil al lui Nemet, a fost acela de a provoca încă o insultă la adresa Bisericii Ortodoxe Sarbe, a liderului acesteia și a întregii națiuni sârbe.

“În orice caz, dialogul și cooperarea între Biserici nu vor fi repuse în discuție, din cauza declarațiilor publice senzationale ale episcopului Nemet, care sunt contraproductive. În același timp, el nu pare, in mod evident, conștient de pericolul excluderii sale pentru o lungă perioadă de timp, poate pentru totdeauna, din dialogul care este în curs de desfășurare, în ciuda numeroaselor provocări și obstacole”, a declarat episcopul de Bačka.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.