Polonia | 5000 de ortodocsi, in frunte cu Presedintele tarii, pe muntele sfant Grabarka

Președintele Poloniei, Komorowski, a participat alaturi de aproximativ 5.000 de creștini ortodocși din Polonia și din străinătate, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului (C.Iul.), pe Muntele Sfânt Grabarka, lângă Siemiatycze, in estul Poloniei.

Liturghia de dimineață, oficiată marti, 16 august, de Mitropolitul Sawa, lider al Bisericii Ortodoxe din Polonia, a fost urmată de binecuvântarea tradiționala a fructelor aduse de credincioși.

Muntele Sfânt Grabarka (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) găzduiește cel mai important altar ortodox al Poloniei.

După slujba, Președintele Komorowski și Mitropolitul Sawa au plantat un stejar, pentru a marca cei 25 de ani de la alegerile parlamentare care au început tranziția țării spre democrație, din 1989.

Unul dintre punctele focale ale sărbătorii din acest an din Grabarka este prezența moaștelor Sfintei Maria Magdalena – mâna sfintei, care a sosit din Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos al Greciei.

Relicva a fost asezata spre inchinare inca de sambata trecuta, la Catedrala Ortodoxa Sfanta Maria Magdalena, din Varșovia.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, in prezent sunt o jumătate de milion de creștini ortodocși în Polonia, desi în cel mai recent recensământ național din tara, cu toate acestea, doar 156.000 de persoane s-au declarat membre ale Bisericii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.