STIRI Ortodoxie: Vladimir Putin, despre invataturile Sfantului Serghie de Radonej (foto)

Invataturile Sfantului Serghie de Radonej reprezinta o cheie pentru intelegerea Rusiei, a declarat Președintele rus Vladimir Putin, la un concert organizat cu ocazia a 700 de ani de la nasterea Sfantului Serghie de Radonej.

“Invaturile Sfantului Serghie de Radonej sunt esențiale pentru înțelegerea Rusiei, pentru a întelege principiile sale fundamentale si tradițiile sale istorice, unitatea și comuniunea. In această unitate, în adevăr și dreptate, în tradițiile noastre de secole, se află puterea Rusiei, marele ei trecut, prezent și viitor”, a spus Putin.

Sfântul Serghie a jucat un rol cu adevărat fundamental în istoria Rusiei, a spus el. “Invatatorul si fauritorul Rusiei – acesta este modul în care oamenii au rezumat, pur si simplu, marea misiune a Sfantului Serghie. Cuvântul său înțelept și ferm, al unui profesor, a fost un pilon spiritual și sprijin în timpul perioadei dificile a invaziilor străine și a disensiunilor interne. Cuvintele sale profetice au marturisit: dragostea și unitatea ne vor salva. Și acest îndemn, plin de credință nezdruncinata, a slujit la unificarea tinuturilor Rusiei, ramanand in psihicul nostru național, in memoria noastră istorică, pentru totdeauna”, a spus Președintele.

Amploarea și influența personalitatii Sfantului Serghie s-au simțit de-a lungul secolelor, a spus Putin.

“El a fost inspirator al înălțarii patriotice, naționale și morale. El a contribuit la consolidarea Bisericii Ortodoxe și la construirea de mănăstiri, care erau nu numai de centre spirituale, ci cetăți și aparatoare ale Rusiei adevărate”, a spus el.

Lava Sfanta Treime, fondată de Sfântul Serghie are un rol deosebit, a spus Putin. “Acesta este considerata, pe bună dreptate, o cetate ortodoxă, o sursă curată de credință și un tezaur cultural național”, a spus Președintele. El a remarcat importanța restabilirii altor locuri care poartă numele Sfantului Serghie de Radonej.

Putin s-a întâlnit cu Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și cu reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale, care au venit pentru celebrarea a 700 de ani de la nasterea Sfantului Serghie de Radonej (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Trăim în vremuri dificile, din păcate, existand foarte multe probleme pe arena internațională și în sferele spirituale și morale, care urmează a fi depășite, dar putem face acest lucru doar urmand invataturile pe care Sfântul Serghie de Radonej le-a cerut de la noi: unitate și dragoste. Doar iubirea și unitatea ne pot salva”, a declarat acesta, in cadrul întâlnirii.

In galeria media a articolului de fata (www.lacasuriortodoxe.ro), puteti vedea mai multe fotografii de la acest eveniment.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.