publicat în: Arhivă

Franta: Schitul Sfantul Duh, din Le Mesnil-Saint-Denis, “Patrimoniu al secolului XX”

Schitul Sfantului Duh, din Le Mesnil-Saint-Denis, a fost inscris ca “Patrimoniu al secolului XX”, de către Ministerul Culturii.

Alegerea a avut loc chiar in ziua sărbătorii Duhului Sfânt, cu ocazia impliniri a 80 de ani de la infintarea acestuia.

Episcopul Nestor de Cherson a prezidat o slujba, cu aceasta ocazie, alaturi de Arhimandritul Varsanufie, staretul schitului, protopopul Michel Rousseau, Pr. Maxime Politov și diaconul George Shisko.

După clujba, în cadrul unei ceremonii, la care au participat reprezentanți ai municipalității și departamentului cultural, schitul a fost distins cu titlul de “Patrimoniu al secolului al XX-lea”, acordat de Ministerul Culturii.

Schitul Duhului Sfânt, situat într-o zonă împădurită, este caracterizat de o biserica a carei arhitectura este tipic ruseasca, și a cărui interior, din piatră, a fost acoperit cu frescele frumoase ale celebrului iconar Gregory Kroug, care si-a petrecut in acest loc toată viața monahală.

Protopopul Andrei Serghienko (1902-1973), paroh in Meudon, a fost cel care, in 1934, a cumparat terenul pe care se află schitul și, cu ajutorul urmasilor sai a conbstruit, în următorii ani, biserica și o chilie adiacenta.