Bulgaria: Sofia incepe sapaturile dupa Palatul Sfantului Imparat Constantin cel Mare

Arheologii bulgari vor incepe, in 2015, săpăturile sub Piata “Sveta Nedelia”, în căutarea a 3 clădiri guvernamentale ale orașului antic Serdica.

Cercetarea terenului este prevazut sa inceapa in primavara anului viitor, conform unui adjunct al primarului capitalei bulgare, Todor Ciobanov, citat de jurnalul Monitor.

Ciobanov, citând ipotezele arheologilor, a explicat că ideea conform careia Palatul Sfantului Constantin cel Mare s-ar afla in locatia in cauza, nu este exclusa ca opțiune.

Viceprimarul a declarat, însă, pentru radioul public BNT, ieri, ca arhitectura socialistă din anii 1950 și 1960 a dus la distrugerea, probabil, a unei parti din clădirile vechi, intrucat fundatiile instituțiilor guvernamentale construite acolo sunt foarte adanci în pământ, elita conducătoare neavand niciun interes în conservarea patrimoniului vechi cultural.

Conform publicatiei bulgare Novinite, se spune că Sfantul impărat roman Constantin cel Mare (272-337), ar fi avut o afecțiune deosebită pentru orașul Serdica, pe care l-ar fi descris ca pe o “Roma a sa”.

Cu toate acestea, incercarea de anul viitor, de a descoperi Palatul Imparatului Constantin cel Mare, nu va fi prima. În 2010, sapaturile efectuate la construcția unui tronson de metrou au facut ca speranțele sa reînvie, muncitorii din constructii descoperind ruinele unor bai publice in Serdica.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.