Turcia: motiune in Parlament, pentru transformarea Catedralei istorice Sfanta Sofia in moschee

Un parlamentar, Hami Yildrim, care a părăsit recent partidul AKP al Premierului turc Recep Tayyip Erdogan, a prezentat recent o propunere de transformare a celebrei bazilici bizantine Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee, conform Hurriyet.

Conform Ansa, inițiativa deputatului, care este considerat apropiat al predicatorului Frăției Musulmane, Fetullah Gulen – un fost aliat, care a devenit dușman politic al Premierului turc – este cea mai recentă mișcare, într-o campanie în curs de desfășurare, de transformare a unui simbol creștin al intregii lumi, într-o moschee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

La sfârșitul lunii aprilie, cotidianul Radikal scria că Erdogan însuși intenționează să se roage împreună cu alți lideri islamici in Hagia Sophia înainte de alegerile prezidențiale din luna august, probabil pe 29 mai, la aniversarea cuceririi Constantinopolului de către otomani, din 1453 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

După căderea capitalei imperiului Bizantin, sultanul Mehmet al II-lea a ordonat transformarea bazilicii într-o moschee. Bazilica a fost transformata în muzeu, în 1934, de către fondatorul Turciei moderne seculare, Mustafa Kemal Ataturk.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.