publicat în: Arhivă

Papa Francisc se pregateste pentru calatoria sa istorica in Tara Sfanta

Papa Francisc se pregătește pentru călătoria sa istorică în Țara Sfântă, din perioada 24-26 mai, când acesta va vizita unele dintre cele mai sfinte locuri ale Creștinătății, într-un jeep open-top.

Caracterul ecumenic al vizitei va fi unul puternic, conform agentiei italienesti Ansa, Francisc aducând cu el un rabin și un lider musulman. Pontiful argentinian va vizita Israelul, Iordania și teritoriile palestiniene, cu o delegație ecumenică care include “prieteni vechi”.

Vaticanul a mai raportat, de asemenea, conform revistei “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe”, care citeaza Ansa, că Papa se va întâlni cu Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, de patru ori, in cadrul vizitei, sărbătorind si cea de-a 50-a aniversare a Declarației comune Catolica-Ortodoxa din 1965, a Papei Paul al VI-lea și Patriarhului Athenagoras I.

În ciuda vandalismelor recente asupra proprietatilor bisericilor din Ierusalim, Vaticanul anticipează o “atmosferă pașnică”, a declarat purtătorul de cuvânt Lombardi.

“Francisc va ajunge pe stadionul Amman și in Piața Ieslei din Betleem, într-un jeep-cu acoperișul deschis, fără nicio protectie anti-glonț”, a spus Pr. Lombardi.

În Israel, Papa este așteptat să viziteze Zidul Plângerii, istoricul Zid al Ierusalimului, pe 26 mai, unde va rosti o rugaciune si va lasa un mesaj-rugăciune într-una dintre crevasele sale, conform tradiției, așa dupa cum au procedat predecesorii săi Benedict al XVI-lea și Ioan Paul al II-lea.

Excursia este a doua vizită în Țara Sfântă a Suveranului Pontif. Tânărul Jorge Mario Bergoglio a călătorit pentru prima dată în Israel în 1973, cand a izbucnit Războiul Yom Kippur. El a petrecut șase zile, închis de conflict, intr-un hotel din Ierusalim, unde a studiat Epistolele Sfântului Pavel către Corinteni, mai informeaza revista “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe”.