publicat în: Arhivă

Sfantul Sava: Sigiliu manastiresc din era cruciata, descoperit in Ierusalim

Conform Jerusalem Post, Autoritatea de Antichități Israeliana a anunțat in aceste zile că a descoperit un sigiliu rar, vechi de 800 de ani, din plumb, apartinand Mănăstirii Sfantul Sava din Ierusalim.

Sigiliul prezintă bustul unui barbat cu barba, cu vesmant, tinand in mana dreapta o cruce si in cea stanga Sfanta Evanghelie. Acesta este inconjurat de o inscripție în limba greacă: “Sfântul Sava”. Pe partea din spate a sigiliului se afla o inscripție greceasca mai mare: “Aceasta este sigiliul Lavreai Sfantul Sava”.

Sfantul Sava, sau conform numelui sau siriac, “Mar Saba”, a fost unul dintre cei mai importanți și influenți lideri ai mișcării monahale creștine în curs de dezvoltare în deșertul Iudeii, în timpul perioadei bizantine. Sfantul Sava a infiintat mai multe mănăstiri, dar realizarea lui suprema a fost construirea Manastirii Sfantul Sava, denumita în continuare “Marea Lavra”, în perioada bizantină.

Mănăstirea, situata pe o stâncă cu vedere spre Nahal Kidron, a fost casă a câteva sute de călugări. Aceasta este singura manastire din deșertul Iudeii, locuita continuu de la înființare, și chiar și astăzi există circa 10 călugări greci care locuiesc în mănăstire, aparținând Bisericii Grec-Ortodoxe”, a declarat Autoritatea de Antichități.