Prima slujba in Catedrala renovata a Lavrei Sfanta Treime – Sfantul Serghie de Radonej (foto)

Una dintre principalele etape de pregătire pentru celebrarea celor 700 de ani ai Catedralei Lavrei Sfanta Treime – Sfantul Serghie de Radonej a fost finalizata cu succes.

In aceste zile, Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost golita de schele și o lume fascinanta de fresce antice a fost dezvaluita ochiului uman. Frescele au fost ascunse pentru multe secole sub straturi de funingine și praf.

Iconostasul nu a fost încă finalizat în totalitate, dar o slujba a avut deja loc în catedrala renovata: Utrenia cu citirea Vieții Sfintei Maria Egipteanca și a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Slujba a fost condusă de Arhiepiscopul Feognost din Sergiev Posad, Vicar al Lavrei Sfânta Treime-Sfântul Serghie.

Ansamblul arhitectural este inclus in patrimoniul mondial UNESCO, iar Guvernul Rus acordă acum o mare atenție conservarii acestuia.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului a fost dintotdeauna o adevărată bijuterie a Mănăstirii Sfantul Serghie. Construita în secolul al XVI-lea, din ordinul țarului Ivan cel Groaznic, arhitectura sa este foarte similara cu catedrala dupa care a fost modelata: Catedrala din Moscova – Kremlin.

Frescele care acopera peretii, stâlpii, arcadele, reflectă măreția catedralei. Frescele au fost completate în 1684, de către o echipă de iconografi din Lavra și orașul Yaroslavl. Ele au fost restaurate și, astfel, au revenit la frumusețea lor originală, cu ajutorul unei echipe de conservatori din Moscova și .

Iconostasul mare, sculptat pe cinci niveluri, cu icoane din secolele XVI-XVII, adaugă grandoare catedralei magnifice. Icoanele au fost restaurate de către o echipă de iconografi din Lavra, condusa de Natalia Aldoshina, un artist și conservator de cea mai inalta clasa.

in galeria foto (www.lacasuriortodoxe.ro) puteti vedea cateva fotografii cu noua infatisarea a catedralei, realizate de Antonie Sviatcencov – Patriarhia Moscovei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.