publicat în: Arhivă

Mesajul Papei Benedict XVI, adresat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu

Cu ocazia momentului de sărbătorire a Sfântului Apostol Andrei, întâiul chemat, Papa Benedict XVI a trimis un mesaj Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. El a fost prezentat prin Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliul Pontifical pentru unitate creştină.

În mesaj se specifică: “Sanctitatea Voastră (…), am fost informat cu privire la rezultatele pozitive al reuniunii primaţilor şi reprezentanţilor bisericilor ortodoxe, care a avut loc recent la Phanar. Semnele de speranţă care au apărut în relaţiile dintre ortodocşi şi în angajamentul ecumenic, au fost întâmpinate cu bucurie. Mă rog cu încredere ca aceste evoluţii să aibă un impact constructiv asupra dialogului teologic oficial între Bisericile Ortodoxe şi Biserica Catolică, pentru a găsi o soluţie de îndepărtare a dificultăţilor întâmpinate în ultimele două sesiuni. Aşa după cum Sanctitatea Voastră aţi subliniat în discursul ţinut la Sinodul Episcopilor Bisericii Catolice, Comisia Internaţională pentru Dialog Teologic dintre catolici si ortodocşi se confruntă în prezent cu o problemă crucială, care odată rezolvată, ne va aduce avantajul unei comuniuni depline.”

În plus: “viaţa internă a bisericilor noastre şi provocările lumii moderne reclamă de urgenţă această dovadă a prezenţei unităţii, printre ucenicii lui Hristos”.