publicat în: Arhivă

Biserica Sfantul Gheorghe din Mardin, intre primele 7 repere amenintate in Europa

Biserica Apostolică Armeneasca “Sourp Kevork” (Sfantul Gheorghe) din Mardin, Turcia, a fost selectata intre cele șapte cele mai amenințate repere ale Europei, de catre Europa Nostra, o organizație lider a patrimoniului european.

Anuntul a fost facut in aceste zile, de catre Europa Nostra, împreună cu Institutul European Investment Bank, la o conferință de presă tinuta in Atena, în ajunul celui de-al 50-lea Congres aniversar.

“Aceste monumente și situri au fost selectate nu numai pentru că ele au o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, pentru sentimentul de apartenență la familia europeană, ci și pentru că ele sunt extrem de valoroase pentru comunitățile locale, care sunt puternic angajate în salvarea lor”, a declarat președintele Europa Nostra, Placido Domingo.

Timp de 15 secole, Biserica Sfantul Gheorghe a fost lacas spiritual al comunității mari armene din orașul turc Mardin. Clădirea istorică a fost fondată în 420 d.Hr. și a fost folosita până în 1915, când populația armeană a plecat din oraș. In ciuda importantei sale istorice și culturale deosebite, acest monument este în prezent într-o stare avansata de degradare.