(SLIDE) Hram la Manastirea Boia

Mănăstirea Boia a fost ridicată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în anul 2005, de către protosinghelul Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ şi domnii Nicolae Boromiz şi Gheorghe Ureche din satul Grebleşti, la cererea şi cu sprijinul credincioşilor din zonă, informeaza pentru Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona Arhidiacon Ioan-Liviu Gaman.

In data de 1 octombrie 2011, când Biserica Ortodoxă a cinstit „Acoperământul Maicii Domnului”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la Mănăstirea Boia, din localitatea Câineni, judeţul Vâlcea, care şi-a serbat Hramul.

Sărbătoarea a început în seara zilei de vineri, 30 septembrie 2011 cu slujba de priveghere, iar a doua zi a continuat cu Acatistul "Acoperământului Maicii Domnului" şi cu Sfânta Liturghie.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat însemnătatea praznicului:

„…În iconografie, Acoperământul are zugrăvit pe el trei stele, ele simbolizând pururea fecioria Maicii Domnului, care a fost şi a rămas fecioară şi după Naşterea Domnului Iisus Hristos. Acoperământul ei are o deosebită importanţă pentru toţi creştinii, pentru că toţi avem nevoie de Pronia divină şi de ajutorul Fecioarei Maria. Iar pentru rugăciunile şi credinţa noastră Maica Domnului ne acopere şi ne apără cu Omoforul ei de puterea şi ispitele celui rău…

Maica Domnului este cinstită în toată lumea creştină şi îndeosebi în lumea ortodoxă, însă mănăstirile şi bisericile consacrate ei, aduc mai multă mulţime de credincioşi şi sărbătorile în cinstea Maicii Domnului aduc în comuniune preoţi şi creştini deopotrivă.

Mulţumim Maicii Domnului că a mijlocit înaintea Preasfintei Treimi ca această mănăstire să se ridice, să fie primitoare şi mai ales să aibă un sobor ales de maici care să păstreze candela credinţei ortodoxe aprinsă şi să se roage pentru lume, deorece cei din lume au nevoie de rugăciunile mănăstirilor, iar mănăstirile au nevoie de întărire în credinţă şi milostenie pentru a păstra un echilibru duhovnicesc între lumea monahală şi cea laică…”, a spus Preasfinţia Sa.

La cinstirea hramului Mănăstirii Boia a luat parte şi Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului şi Stareţul Mănăstirii Cozia, Părintele Protosinghel Ioanichie Trifa, stareţul Mănăstirii Turnu, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine şi pelerini din ţară, informeaza pentru Serviciul de presa LONews.

– un articol realizat de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.