(SLIDE) Resfintirea bisericii parohiale din Ursani – Horezu

Biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi „Sfântul Ioan Botezătorul”, în pronaosul căreia se odihnesc rămăşiţele pământeşti ale lui I. G. Duca, a fost construită din inţiativa vel vistiernicul Ion Popescu Urşanu, vătaf de plai la Horezu, ajutat financiar de fruntaşii satului Urşani, în anul 1800. Vătaful Ioan Urşanu este ctitor şi la bisericuţa din Vioreşti şi cea de la Cociobi-Slătioara, informeaza pentru Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

După cum arată şi pisania, biserica a fost ridicată în zilele domnitorului Constantin Moruzi, cu blagoslovenia Prea Sfinţitului Nectarie, Episcopul Râmnicului.

La construirea edificiului şi-au adus contribuţia numeroşi locuitori ai satului, reprezentaţi în amplul tablou ctitoricesc pictat pe pereţii de vest, sud şi nord ai pronaosului cu textele explicative aferente. Tabloul votiv cu 40 de personaje poartă următoarea însemnare: “Aceste ce se numesc prisoase au ajutorat cine cu ce au putut, mai mult cu alergătura”. Zugravii de la Urşani sunt Preda zugravul din Gorj, Milcu zugravul, Gheorghe ucenicul şi Dinu zugrav din Dolj, pictura fiind realizată în perioada 1805-1806.

Despre ctitoria ţăranilor de la Urşani, academicianul Răzvan Theodorescu spunea: „Urşani – acest templu al libertăţii ţărăneşti, al mândriei ţărăneşti. Am spus întotdeauna străinilor – străinilor din specialitatea mea – care vor să înţeleagă ce este România şi cum a devenit România modernă: Duceţi-vă la Urşani! Intraţi în acel pronaos în care 40 de Ioni, Vasili, Grigore, Patru şi alţii, arătaţi numai cu prenumele, au luat locul voievozilor, care te-nconjoară, te-nvăluiesc parcă”, a spus Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor din parohia Horezu II – Urşani, judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a târnosit şi biserica parohială din localitate, după ce lucrările de consolidare şi de restaurare ale picturii au fost finalizate.

Sute de credincioşi au venit ieri în oraşul Horezu, pentru a participa la slujba de resfinţire a bisericii parohiale cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Urşani.

Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică, iar după slujbă l-a felicitat pe părintele paroh Constantin Mănescu, pentru activitatea pastorală şi administrativă din parohie, conferindu-i titlul onorific de iconom stavrofor.

„Biserica pe care am resfinţit-o astăzi din parohia Urşani, este o biserică istorică ce are peste 200 de ani, fiind ctitorită de vătaful Ioan Popescu Urşanu, ctitor a aproape 40 de biserici, aici în Vâlcea şi în alte locuri din Oltenia. Este prima slujbă de resfinţire, după slujba de târnosire care a avut loc în anul 1805.

Mulţime de preoţi, credincioşi, oameni de cultură şi autorităţi au venit să cinstească astăzi, mai ales lucrarea înaintaşilor, dar şi contribuţia celor de astăzi, care au făcut posibilă restaurarea şi conservarea picturii şi a bisericii în amsamblu.

Este o pictură foarte frumoasă, o biserică monument istoric ce se încadrează în bisericile parohiale din Arhiepiscopia noastră, bijuterii ale patrimoniului bisericesc şi cultural, ce încântă şi dau atât ţării cât şi lumii un semn că înaintaşii noştri au fost iubitori de ţară dar mai ales iubitori de biserică… ”, a spus Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul.

La acest eveniment au mai luat parte Părintele Vintilă Sărdărescu, Consilier Economic în cadrul Mitropoliei Olteniei, Părintele Marin Ion, Protoiereu de Horezu, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de stat, preoţi, istorici, oameni de cultură, jurnalişti şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Manifestarea a fost organizată de către Parohia Horezu II – Urşani şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului, informeaza Serviciul de presa LONews.

– un articol realizat de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.