Un muzeu texan returneaza Bisericii Ortodoxe a Ciprului un set de fresce vechi furate

Un muzeu din Houston a expus un set rar de fresce din sec. XIII, care au fost furate din Cipru, cu mai mult de trei decenii în urmă, şi pe care s-a decis să le returneze, a declarat în urmă cu o zi liderul Bisericii Ortodoxe, informeaza serviciul de presa LONews.

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea a spus că această Colecţie Menil urmează să returneze frescele bizantine la începutul anului viitor, după ce Biserica a insistat că nu “le va mai permite să rămână acolo, pentru nicio secundă în plus".

"Salut această decizie a Colecţiei Menil, întrucât pornirea unei lupte în instanţă nu ne-ar onora nici pe noi, nici Colecţia", a spus Arhiepiscopul, conform unui raport AP.

Contrabandiştii de antichităţi au furat frescele din Themomianos Ayios, o biserică aflată în nordul Ciprului, în urma unei invazii turce, în 1974, când insula s-a divizat într-o zonă nordică, vorbitoare de limbă turcă, şi una sudică, vorbitoare de limbă greacă.

Fondatorul Colecţiei Menil, Dominique de Menil, a obţinut frescele în anul 1983, şi a semnat un acord cu Biserica din Cipru de a le păstra şi a le expune într-o capelă special construită în Houston.

Un deceniu mai târziu, Biserica Cipriotă a acordat o prelungire muzeului, până în februarie 2012, în sensul recunoaşterii eforturilor sale de reasamblare şi restaurare a frescelor fragmentate.

Dar, Hrisostomos a declarat că respinge orice altă cerere de păstrare a frescelor mai mult timp, oferind în schimbul expedierii lor, un iconar care să le recreeze pe cupola capelei şi pe absidă, împreună cu un dar, însemnând zece icoane de la sfârşitul secolului al 19-lea şi începutul secolului 20.

Frescele Îl înfăţişează pe Hristos Pantocrator, înconjurat de o friză de îngeri, precum şi Pregătirea Tronului, în care apar Fecioara Maria şi Sfântul Ioan Botezătorul.

O altă secţiune o imaginează pe Fecioară, flancată de Arhanghelii Mihail şi Gavril.

Departamentul de Antichităţi din Cipru va supraveghea transportul frescelor înapoi în Europa, a spus Directorul Departamentului, Maria Hadjicosti.

Biserica afirmă că zeci de artefacte religioase, inclusiv icoane şi mozaicuri, au fost furate (jefuite) din bisericile cipriote greceşti aflate în nordul insulei.

Multe dintre ele au apărut, de atunci, pe piaţa internaţională de artă. Hrisostomos a mai spus că "milioane" au fost cheltuite pentru achiziţionarea lor, în scopul repatrierii acestora. Cel mai mare succes al Bisericii a fost acela al recuperării mai multor mozaicuri nepreţuite din secolul 6 (vezi arhiva LO).

"Ne vom opri doar atunci când toate antichităţile noastre, toate obiectele noastre ecleziastice vor reveni acolo de unde ele au fost luate", a concluzionat el.

Creştinismul în Cipru este fondat pe predica Sfântului Apostol Pavel, care a predicat Evanghelia în Cipru în anul 45 şi a convertit astfel întreaga insulă a guvernatorului roman Sergius Paulus – primul oficial roman convertit.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.